Нека бъдем по-щастливи

Нека бъдем по-щастливи
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

Едва ли има човек, който да не иска да е щастлив и да не се цели към щастието по време на целия си живот. Замисляли ли сте се обаче, дали наистина сте щастливи или колко често оценявате това, което имате?

Повечето хора си внушават, дори без да се усетят, че когато постигнат или получат нещо, за което се борят, ще бъдат щастливи.

Това не е правилният подход. Човек трябва да се радва на живота и да се чувства благодарен и изпълнен с положителна енергия през всеки ден, а не да каспулира щастието в материални блага или професионални постижения.

Истината е, че проблеми и нови цели за постигане винаги ще има, просто животът не може да тече без тях, но това не бива да ви пречи да му се насладите.

Ето няколко стъпки как да се почувствате по-доволни, спокойни и радостни.

Приемете това, което имате
Според проучванията най-щастливите хора са тези, които имат по-скромни очаквания и са усвоили тънкото изкуство да се радват и оценяват това, което имат. Разбира се, че всеки мечтае за повече, но нека мечтата не се превръща в стръвен ламтеж и алчност. Така душевният мир никога не би бил възможен, тъй като човек колкото и да се старае, не може да притежава всички земни блага.

Нека не се оплакваме постоянно за нещата, които нямаме, а да се замислим колко много притежаваме, като тук, разбира се, не се визира само материалната страна на нещата, а това, което не се купува с пари.

Наслаждавайте се на това, което правите
Ако ходите на работа всеки ден с искрено нежелание, няма как да се чувствате щастливи. На работното място човек прекарва голяма част от будните си часове от денонощието, затова е много важно да върши задачите си с желание, да се чувства комфортно в работната си среда и най-вече да се разбира с колегите. В обратния случай се натрупва негативизъм, който след това почти винаги се изсипва вкъщи върху членовете на семейството.

Не се притеснявайте да потърсите друга работа, промяната често води до по-добро. Щастливите хора се радват на това, което правят и го правят с удоволствие. С тази рецепта работният ден преминава неусетно и без напрежение.

Не завиждайте
Може би го правите без дори да се усетите, но завистта е в състояние да отрови всички други чувства във вас. Нечий живот може да изглежда истински подреден и перфектен, но това е просто фасадата -начинът, по който вие виждате нещата. Всеки сам си знае какво му тежи и какви проблеми има и повярвайте - за добро или за лошо няма хора, дарени с перфектен и безоблачен живот

Живейте в настоящето и мечтайте за бъдещето
Не позволявайте на миналото да ви обсебва. Може би съжалявате за нещо, случило се преди, или пък изживявате отново и отново щастливи спомени. Това може да е вашият начин да избягате от реалността, която не ви се вижда толкова привлекателна, но дали си струва животът ви да премине неусетно, докато вие сте зареяни в спомени?

Оценете настоящето и се постарайте и занапред да ви очакват хубави мигове, защото всичко зависи от вас и вашата положителна нагласа.

Изберете щастието
Не се притеснявайте да промените целите и мечтите си. Представете живота си като история, която може да редактирате. Подобен вид гъвкавост ще ви помогне да реорганизирате целите и стремежите си, да си дадете сметка какво наистина искате, какво ви прави щастливи и какво ви е разочаровало в миналото. Хората, които чувстват, че имат контрол над живота си и право на свободен избор, са в пъти по-щастливи от тези, които робуват на клишетата и общественото криворазбрано мнение.

Връзката с околните
Човекът е социално животно - в това клише се крие много истина. Ние получаваме дозата си щастие и радост от околните, независимо дали става въпрос за партньора, родителите, децата или приятелите ни.

Помнете обаче, че както отсрещният може да ни направи щастливи, да ни успокои и да извика усмивката на лицето ни, така и ние самите сме "другият" за околните и от нас също се очаква да бъдем опора и да носим щастие. Всички сме свързани почти като скачени съдове. Не оставяйте за утре думите "Обичам те", или всичко мило и щастливо, което се върти в главата ви и искате да го споделите с любимия.

За да бъдете щастливи, трябва първо да бъдете себе си. Ценете щастието, ценете любимите ви хора, изхвърлете стреса от живота си и си повтаряйте, че нищо не си заслужава ядовете и най-важно е да се чувствате добре, защото животът е твърде кратък, за да се губи в притеснения.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти