Недосегаемите: най-тежката карма

Биляна Траянова

Един от най-трудните за разбиране от същността на индийското общество аспекти е системата Варна, която разделя обществото на четири касти - брамини, кшатрии, вайшии и шудри.

Варна е санскритска дума, която означава, цвят или клас.  Древната индуска литература класифицира цялото човечество, и всички сътворени същества, в тези четири Варни.

Думата носи значение на "цвят“, „раса“, „племе“, „вид“, „природа“, „характер“, „качество".

Има обаче и една група от хора, които не попадат в тази система, защото заради тежки грехове в минали прераждания, са отлъчени като низвергнати. Това са недосегаемите - тези, извън системата Варна.

Наред с възвишените теми, на които изобилства Ришикеш, снимайки попадаме на тъжна картина. От мост забелязваме пресъхнала река, а край нея сглобени от найлони, ламарини и дъски мизерни домове. В нашия свят наричаме това „гето“, но по своя смисъл, тук, в Индия - това е квартал на отхвърлените от обществото хора, наричани „недосегаеми“. Спускаме се стремглаво към миниатюрните домове, без да сме сигурни, че сме „добре дошли“.

Въпреки че всеки хинду трябва да следва определен морален код, всеки има и задължения  според произхода си, или по-точно според кастата, към която принадлежи. Наричат ги „сва дхарма“ - лични задължения. Те са регулирани от системата на четирите варни и от четирите ашрама - това са етапите на живота.

Щудрите са кастата на занаятчиите и работниците. Тяхно задължение е да служат на другите, да се гордеят с работата си и да бъдат лоялни.

Вайшиите са продуктивна класа. От тях се изисква да защитят замята и животните (особено кравите); да създадат богатство и просперитет, да се грижат за работниците си с обилна храна, дрехи, да търгуват почтено, да плащат данъци на управляващата каста - кшатриите.

Кшатриите са военните, администраторите, полицията - най-обща казано - управляващите. Кшатриите трябва да бъдат защитниците на обществото. Въпреки, че са им позволени редица привилегии, от тях се очаква да покажат значителна сила на тялото и характера, както и благородство. Тяхното призвание е да защитават гражданите от вреди, особено жените, децата, брамините, възрастните хора и кравите.

Брамините са свещеници, учители и интелектуалци. Брамините осигуряват образование и духовно лидерство. Те определят визията и ценностите на всяко общество. Традиционно основните им нужди са задоволени, така че те могат да се посветят на  духовните си задачи. От тях се очаква да живеят много скромно, да изучат Ведите,  да извършват жертвоприношения и религиозни церемонии, и учат другите как да правят такива ритуали. Брамините могат да приемат милостиня и дарения. Те осигуряват безплатни съвети и никога не трябва да приемат платена работа. Трябва да работят върху качества кат честност, почтеност, чистота и мъдрост.

Недосегаеми наричат социалните групи с най-ниския статус. Техни са слугинските и презираните работни места. 

В началото на двадесет и първи век на Индийския субконтинент е имало над 160 млн. недосегаеми.

В подразделението на кастовата система, недосегаемите са под шудриите. На тях се падат нечистите професии.

На представителите на различните касти не е позволено да се женят помежду си. Позицията на един човек в този живот се определя от неговите действия в предишни животи. Лица, които са родени в семейство на брамини трябва да са извършили добри дела в предишните си животи. Да бъдеш роден шудра или недосегаем е наказание за грешните деяния, извършени в предишни животи.

Всички, които работят с метли, по улиците като чистачи, боклукчии, грижат се за нечисти животни като свине например или обработват кожи - това са недосегаемите - хората, извън кастовата система на Индия.

На тях бил отказван достъп до индуски храмове, не е било позволено да четат религиозни книги на санскритски и така оставали неграмотни поколение след поколение.

Това, че не можели да използват селските кладенци и резервоари, ги принуждавало да живеят извън селото. Било им забранено да влизат в жилищните райони на горните касти.

Кастовите фактори са неразделна част от ежедневието в Индия. 

Въпреки че след обявяване на независимостта на Индия от британското управление през 1947 г., е приета нова конституция, която премахва недосегаемостта и забранява дискриминацията на обществени места, въпреки че една малка част от недосегаемите са успели да влязат в средната класа като учители, чиновници, банкови касиери, машинописки, и държавни служители,  по-голямата част от недосегаемите остават безимотни ратаи, безсилни, отчаяно бедни и неграмотни.

Недосегаемите са наричани Далити и Хариджани, но тези имена днес се смятат за обидни. Недосегаеми са всички, които са въвлечени в нечисти дейности като рибари, касапи, санитари, перачи, хора, които се хранят с месото на убити животни като крави, прасета и пилета.

Голяма част от недосегаемите живеят под прага на бедността.

Престъпленията на кастова основа са ежедневие в Индия. Дискриминацията от по-горни касти е дълбоко вкоренена в обществото.

Престъпление срещу недосегаем се случва на всеки 18 минути, минимум 8 жени са изнасилвани и 6 деца са отвлечени всеки ден…

Какво откриват „Без багаж“ в „квартала“ на недосегаемите?

Гледайте новия епизод на "Без багаж" в събота, 26 март, от 13:00 ч. по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Безкрайните пътища на душата

За нея ти трябва цял един живот...

Как се чисти лоша карма

Живите богини, обречени на безбрачие

Изкуството да се шляеш

Ден, след който не можеш да заспиш

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти