Не се раждаме с чувства - научаваме ги

Не се раждаме с чувства - научаваме ги
Снимка: netinfo

Всеки от нас поне веднъж в живота си е чувал – „не можеш да диктуваш на сърцето си“. Е, имаме добра новина за вас – всъщност можете да диктувате на сърцето си.

Въпреки че си мислим, че чувствата са нещо, което извира дълбоко от нас, науката се противопоставя на това твърдение и вместо като вродени инстинкти, тя ги определя като заучени разбирания.

Всички имаме еднакви емоции и чувства

Общоприетото вярване, което дълго време се налага и в научните среди, е че емоциите са рефлекси – мозъците ни са родени с тях. Когато някой преживява един от тези рефлекси, да речем – страх, всеки може да го забележи“, обяснява в интервю психоложката и специалист по неврология Лиса Фелдман Барет.

Това вярване е интуитивно за повечето от нас, но то се оказва грешно.

Проучвания десетилетия наред доказват, че ние не сме родени с емоции вградени в мозъците ни. Вместо това ги изграждаме, когато се нуждаем от тях в определени ситуации“, твърди Барет.

Като цяло човешкото тяло навсякъде по света функционира почти по един и същ начин, но това как хората интерпретират рефлексите си спрямо заобикалящия ги свят зависи от тяхната култура.

Може би ще се запитате „Какво ме интересува всичко това?“

Снимка: netinfo

Ами ако се замислите, че чувствата ви не са вродени, това означава, че може да ги контролирате и да променяте представата си за тях. Това би ви спестило много главоболия.

Емоциите и чувствата не са чисто физически. Те са интерпретация на физическото и ако научим нови концепции за това, как се чувстваме, можем да започнем да реагираме различно в различните ситуации.

Това умение от своя страна би ни направило по-щастливи и успешни.

Снимка: netinfo

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти