Не пренебрегвайте саксиите

Не пренебрегвайте саксиите
Снимка: Thinkstock

Л. арх. Светослав Стойнев

Сигурно сте срещали интериорни цветя, засадени в най-различни пластмасови саксии или подобни на саксии съдове (днес например видях в едно кафе, драцена засадена в кофа от сирене), когато сте ходили да си плащате парното в топлофикация или при посещение в някой банков клон, например.

Да, обръщали сте внимание, докато чакате, но след това забравяте тази гледка.

Мислили ли сте колко по-приятно бихте се чувствали, ако тази растителност беше решена със съчетани, семпли и красиви кашпи, разположени с мисъл в тези големи пространства?

Навярно тогава, докато чакате и ги съзерцавате, бихте изпитали и приятно усещане?

Може да срещнете обикновената пластмасова бяла или оранжева саксийка с чинийка и в луксозния магазин за мебели, което е много странно - при положение, че саксиите са не маловажен аксесоар към мебелите.

Какъв хубав аксесоар от 50 стотинки към дивана ви за 1000 лв.! 

Въобще, обикновената пластмасовата саксийка е навсякъде около нас. А съчетаването им с различни чинийки, а в някои случаи и с такива за ядене, е константно в много домове. Ако трябва да бъда честен, срещал съм това чудо и без чинийка, върху хладилник. Дали не тече, когато поливате цветето? Да не говорим за срещата на големи растения в малки саксии и обратното - малки цветя в големи саксии.

Да не забравяме, че растението и съдът, в който то е засадено, трябва да са в хармония.

Пазарът предлага голямо разнообразие от керамични саксии и кашпи с напоителна система, които успешно могат да се използват в интериора. Може дори да намерите и красиви пластмасови саксии с много по-добро качество, на добри цени.

Кашпите с напоителна система са най-ефикасни и качествени, като в същото време са с висок декоративен ефект. По-ниски туфести цветя като калатеа, спатифилум, сансевиера могат да бъдат разполагани във високи правоъгълни кашпи.

Високите и разклонени интериорни цветя като драцена, юка, фикус, шефлера и други могат да бъдат засадени в ниски кръгли кашпи с по-голям обем. При тях не се налага да мислите за поливане, ако ви се наложи да отсъствате за по-дълго време.

Разбира се, кашпите с напоителна система са скъпи и не всеки може да си ги позволи, но пък е покупка, която си заслужава.

Те успешно могат да се заменят с кашпи без дупки и система за напояване. По този начин, купувайки си циклама, която е толкова характерна за този сезон, може да я поставите в елегантна кашпа и така ще се закрие посадъчния контейнер, в който се продава.

Бихте могли да използвате и керамични саксии, чиито чинийки не се отделят от съда. Също така, има и пластмасови саксии, чиито чинийки се фиксират.

Добре би било да използвате един или максимум два цвята за саксии, ако имате повече цветя в една стая. Ако пък ви харесват различните цветове, тогава е желателно да има последователност при избора на форма.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти