Не обичам да готвя, а се налага...

Не обичам да готвя, а се налага...
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

От жените се очаква да могат да готвят. Дори да не могат, се очаква да се научат. Никой не ги пита дали искат, просто от тях се очаква.

Когато, по неприятно стечение на гени, на жената не ѝ се готви, защото не иска, не може или просто има други интереси от това да сотира зеленчуци и да запържва пилешки жулиени, следват критични погледи от всички страни.

От майка ѝ, защото „толкова години готвя, как не се научи поне на нещо“, от майка му - „от толкова жени тази ли си взе, дето едни яйца не може да изпържи“, от Него, защото „аз нося парите, ти трябва да носиш салатата, пържолата и дантеленото бельо“.

Приятелките ѝ също се намесват, защото най-сетне намират преимущество и започват да размахват снимки на погачите, питите и запечената сьомга с пармезанова коричка пред очите на нищо неподозиращата и неготвеща Тя.

Ако сте се разпознали в горната картинка и хем ви е смешно, хем ви е тъжно, защото не ви се иска да сте обект на подигравки почти до края на живота си, ние имаме лесни решения за вашия проблем с готвенето.

Първо, да уточним защо изобщо трябва да се готви. Защото готвенето вкъщи създава уют. 

Децата ви ще си спомнят цял живот аромата на палачинките в събота сутрин, а мъжът ви няма да има търпение да се прибере, ако знае, че го чака не скандал от ревност, а вкусна вечеря.

Следва по-важната част: как да превърнете готвенето в приятно занимание, дори да не можете да го понасяте.

Планиране. Най-изнервящата част от готвенето не е накисването на фасула, а изобщо измислянето на ястието, което ще се готви.

Вместо всеки ден да се измъчвате, отделете си един час в неделя, или в сряда, или в който и да е ден от седмицата, и планирайте яденетата за няколко дни напред.

Ако нямате идеи, ние ще ви дадем в края на тази статия.

Измислите ли какво ще готвите, сте свършили по-сложната част от заниманието.

Пазаруване: След като сте направили списъка с ястията, вземете всички продукти, които ще ви трябват за цялата седмица. Така ще можете да готвите, когато ви дойде вдъхновението, включително в 2 през нощта (да, да, и такива случаи има), без да се съобразявате с работното време на пазара за зеленчуци.

Лесно, но ефектно

Готвенето не трябва да е сложно, за да е вкусно. Едно пиле, малко масло, лимонов сок, розмарин и комплиментите за готварските ви умения ще завалят, без ядящите да подозират, че всичко ви е отнело точно 3 минути.

Толкова трае слагането на всички съставки в плик за печене.

Заложете на хубавата декорация на масата

И пастет да има за вечеря, ако е сложен в малка хубава чинийка, ако филийките са прясно препечени и ухае на мента, оценката за вечерята ще скочи поне до 9 от 10.

А ако, въпреки всичките ни съвети, готвенето изобщо, ама изобщо не ви е сила, страст и увлечение, просто не се мъчете.

Никой не е длъжен да прави нещо против волята си само защото се е родил жена.

Сигурни сме, че силните ви страни просто не са в кухнята, нали.

Идеи за вечеря

А какво ще готвя тази вечер

5+1 бързи рецепти за вечеря

Светкавични рецепти за вечеря

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти