Създадено за Oriflame

Наръчник за отслабнали: Как да задържим успеха и да живеем пълноценно

Наръчник за отслабнали: Как да задържим успеха и да живеем пълноценно
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Няма жена на този свят, която да не мечтае да може да яде колкото иска и да не дебелее. Оставете приказките за диаманти и яхти – не че ще ги върнем, но ако може преди всичко да сме слаби и атлетични, докато опустошаваме тенджери с кюфтета и пържени филии... ето това ще е пълното щастие!

Да, ама не. Надарените от Бога с това предимство са много малко и в повечето случаи предизвикват единствено завист у околните. Останалите от нас са на диети откак се помнят и редуват доматите и краставиците с марули и семки почти целогодишно, а в промеждутъците се нахвърлят върху първата храна, която видят. Защото, нека си признаем, гладът не е начин да отслабнеш дългосрочно и ефективно, а страничните ефекти от постоянното недохранване са много повече от ползите. Най-разпространеният сценарий, в който ние, жените, влизаме след която и да е диета, е този на йо-йо ефекта.

Ако не разбирате защо това се случва всеки път, ще обясним. Всъщност е много просто - мъчителният глад, заради който сме успели да свалим 6 килограма, изведнъж се стоварва върху нас с опустошителна сила (защото биологичните нужди винаги надделяват над ума) и колкото и мозъкът ни да казва „Не изяждай този шоколад!“, тялото си запушва ушите, образно казано, и омита не само този шоколад, а и един сладлед след нея. Гладът е по-силен от цялата колективна воля на този свят и това винаги ще бъде така – и колкото по-бързо го разберем, толкова по-успешна ще е тактиката ни за отслабване и по-важното – за задържане на новото тегло.

Ето няколко препоръки за здравословно и устойчиво поддържане на формата, след като сте успели да свалите излишните килограми, за да не изпаднете отново в капана на преяждането след изтощителния глад.

Диетата е до време, режимът - постоянен

f
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Каквато и диета да започнете (и приключите), тя ще бъде провалена, ако веднага след нея започнете да се тъпчете като преди. Това не е кой знае какво откритие, а чиста физика – ако давате по-малко енергия на тялото си за определен период от време, а след това увеличите приема драстично – то ще започне да складира излишната. Освен това с постоянни диети метаболизмът се забавя, защото тялото не е глупаво – човешкият организъм се развива на тази планета векове наред, преживявал е глад, епидемии и природни катаклизми и знае, че когато храната намалява, той трябва да започне да пести.

И така вместо да сваляте, в най-добрия случай просто стоите на едно място, а в тежките случаи дори може да започнете да качвате, дори и при малко ядене. Това е особено валидно за жените! Затова стратегията ви трябва да е друга – оставете диетите и си изградете режим на хранене. Той може да бъде поддържан дългосрочно, устойчив е, гъвкав е и дава опции за леки отклонения, които няма да окажат ефект върху крайния резултат. Едно е да имаш лимит от пет бадема и кофичка кисело мляко на ден, друго е да имаш възможност да варираш между различни храни, съобразявайки се с таван на калории и мазнини например. Да обобщим – „не“ на диетите, „да“ на режима.

Технологиите в полза на поддържането на теглото

Обиграните в нутриционистиката хора знаят наизуст колко калории има в една пържола от 200 грама, колко мазнини има в средноголям жълтък и в кое има повече протеин – в прясното или киселото мляко. Ние обаче не сме като тях, затова имаме нужда от помощ от приятел, който в случая се намира в телефона ни. Какъвто и смартфон да ползвате, имате на разположение достатъчно приложения за следене на калории, макронутриенти, витамини, минерали и всякакви други измерители. Изберете си най-удобното за вас и го ползвайте максимално строго. Колкото повече свикнете с него и с употребата му, толкова по-лесно ще ви е след време. Приложението ще ви помогне да взимате правилни решения по отношение на калориите, на хранителните групи и всичко друго, което има отношение към теглото ви.

Движете се 

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Енергия се харчи и в покой, но и в движение, а най-добре и в двете състояния. Няма как да стоите на един стол по цял ден (примерно в офиса) и да ходите и да си тръгвате от работа с кола, и да очаквате велики резултати. Ако режимът ви на работа е статичен, намерете начин да се раздвижвате преди и след работа – ходете пеша, качвайте се по стълби или тичайте в парка. 10 000 крачки на ден са един добър двигателен режим, който ще ви позволи да харчите енергия без мускулна треска и високи спортни постижения. Задайте си тази цел в телефона или на смарт часовника и ще видите колко по-добре ще се чувствате в дните, в които я постигате или дори надвишавате.

Опитайте  WELLNESS ШЕЙКОВЕТЕ на Oriflame

d
Снимка: Oriflame

Един от сигурните начини да не превишавате дневния си калориен лимит, но да се чувствате сити и да сте получили всички важни нутриенти, е да заместите едно от храненията с качествен шейк Oriflame. Ключовото тук е „едно хранене“, а не заместване изцяло на храненето. Това означава, че в останалите хранения през деня ще похапвате както обикновено, а само едно – по ваш избор, но най-добре да е закуската, ще бъде заместено от някой от вкусните шейкове Oriflame.

Не може да не сте чували за тях, а е много вероятно и да сте ги пробвали, но ако не сте – ето какво трябва да знаете за протеиновите шейкове на Oriflame. Заместващият шейк за контрол на теглото идва в няколко вкуса и съдържа всичко важно, от което имате нужда, под формата на напитка. Богат е на фибри и протеини, повечето витамини от В групата плюс мастноразтворимите (A, D, E, K), както и на минерали – калций, магнезий и др. Общо 13 витамина и 10 минерала, фибри от бакла, царевица и корен от цикория, протеин от грах, мазнини – от слънчогледово олио, плюс подсладител (стевия) правят заместителния шейк една вкусна експлозия, която, разтворена в краве или соево мляко, ще ви даде всичко необходимо, за да сте енергични и заситени срещу само около 250 калории.

d
Снимка: Oriflame

Шейкът е лесен за пренасяне и приготвяне (можете да го пиете буквално навсякъде), дава ви възможност да не превишавате лимита на калории и най-важното – осигурява ви предвидимост. С него можете да сте сигурни, че дори да сте в ситуация, в която нямате подходяща храна под ръка, можете да се нахраните бързо и лесно, при това – здравословно. Можете да го носите в работата, по време на почивка и дори в планината или на плажа – трябва ви само чаша мляко, за да го разтворите и това е. Включете го в дългосрочния си режим на хранене и ще установите колко лесно е човек да поддържа теглото си, отколкото да скача от диета в диета и да се чувства неудовлетворен всеки път.

Разбира се, всички тези стъпки са само препоръчителни и може да се случи да изключите една или друга в даден момент и за малко. Това е съвършено нормално, защото ние сме хора, а не роботи, и режимът на хранене не може да определя живота ни. Но когато го приобщим към навиците ни, нещата се получават и няма да усетите кога е минала цяла година, а вие сте си все така слаби и енергични и задържали заветните килограми. И ето ни отново в началото на този текст – оказва се, че всъщност можем да ядем и да сме слаби. Просто трябва да го правим осъзнато и контролирано, и да знаем, че дори да кривнем за малко встрани, можем бързо да се върнем в правия път и да продължим по него, а успоредно с това да живеем живота си пълноценно и смислено. Не е ли това пълното щастие!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти