„Най-великите ни изживявания са нашите най-тихи мигове“

цитати
Снимка: iStock

Един от най-фундаменталните, но и покрити с мрачна слава философи на 20 век е роден на 15 октомври 1844 година. Преди 176 години.

Вероятно Фридрих Вилхелм Ницше има за какво да се оправдава и дори разкайва: много от неговите постулати са предизвикали и продължават да предизвикват откровено възмущение в поколенията, възпитани в идеалите на хуманизма.

Теорията му за Свръхчовека се превръща в идеология за нацизма. Ницше сякаш е мрачно чудовище, което ненавижда целия свят. Всъщност той е бил тих и вежлив, внимателен и толерантен при общуване.

Не е професионален философ, а е бил по-скоро мислител, поет, филолог. В нагласите и подхода му практически отсъства логиката. Вместо нея доминира страстта на настоящото творчество.

Голяма част от цитатите, демонизирали Ницше в колективното съзнание, са тълкувани масово погрешно. Теорията му за Свръхчовека например не предполага тържество на една нация над друга, а победа на творческото начало над разрушителните и животинските инстинкти. Ницше напълно е отричал агресията. В неговите представи единствените битки, които трябва да води човек е със самия себе си.

Днес ви предлагаме да прочетете едни от най-интересните мисли на философа.

Вдъхновяващите мисли на мрачния Ницше

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти