Най-скъпата търговска улица в света

Най-скъпата търговска улица в света
Снимка: Thinkstock

Във всички големи градове по света има емблематични търговски улици, които привличат туристите с лъскави витрини, обсипани с всевъзможни предмети.

Често обаче подобни места са забележително скъпи, като надценките на продуктите надвишават неколкократно тяхната реална търговска стойност.

Според изследване, публикувано от компанията Cushman & Wakefieldс, Пето авеню в Ню Йорк отново е най-скъпата търговска улица в света. Тя изпреварва Козуей бей в Хонконг, а третото място остава за Шанз-Елизе в Париж.

Хонконг отне първото място на Ню Йорк в класацията преди две години, но тази година наемната стойност на активите на оживената улица е намаляла с 6,8%, докато тази на Пето авеню се е увеличила с 13,3% до 29 822 евро за кв. м.

"Пето авеню е емблематично за кипенето на американския търговски пазар и по-общо за стратегиите на марките, които са готови да плащат високата цена да разполагат с витрина на най-добрите места в най-големите световни мегаполиси", заяви Кристиан Дюбоа, генерален директор на френския клон на Cushman & Wakefield.

За сметка на това Козуей бей е усетила с пълна сила намаляването на разходите на туристите, което илюстрира последиците за луксозната индустрия и по-конкретно за бижутерийния сектор от антикорупционните мерки на китайските власти.

В последните месеци в Хонконг имаше и големи протести, "илюстриращи влошаването на политическото напрежение, което допринесе за засилването на изчакването на марките", отбелязва компанията.

Шанз-Елизе в Париж е на трето място в класацията с 13 255 евро за квадратен метър. Улицата остава най-скъпата търговска артерия в Европа пред Ню бонд стрийт в Лондон, която е на четвърто място в общата класация.

Наемната стойност на Шанз-Елизе, която достигна рекорди през 2012 и 2013 г. с повишение от съответно 30% и 38,5%, тази година остава непроменена.

"Това статукво в никакъв случай не е признак за недоволство на марките, чието търсене остава високо. Причината е в изключително ограничения брой възможности за установяване на тази улица", казва Кристиан Дюбоа.

В десетката на най-скъпите търговски улици в света влизат още Пит стрийт мол в Сидни, Австралия на пето място, Виа Монтенаполеоне в Милано, Италия, Мендон в Сеул, Южна Корея, Банхофщрасе в Цюрих, Швейцария, и Столешников в Москва, Русия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти