Най-продаваните български храни в Западна Европа

мед
Снимка: Thinkstock

Има ли по-хубав вкус от родния? Оказва се, че не само ние сте тези, които умеем да го ценим.

Това показва и новата класация на канала Top of The Tops във VBox7, посветена на най-продаваните български хранителни стоки в Западна Европа. Вижте кои са те във видеото по-горе и в следващите редове.

10. Мармалади и конфитюри

Навярно малко известен факт е, че половината от произведените мармалади и конфитюри са предназначени за износ. Нашите сладка достигат чак до Япония, САЩ и Израел.

9. Филета

Когато доставят известна марка филета в Ирландия, Белгия, Германия, Португалия, Словакия, Словения и Гърция, продаденото количество за една седмица съответства на обема, който се продава в България за 1 година.

8. Бира

През 2016 г. в България поставят рекорд в производството на бира. 5.2 млн. хектолитра бира са „залели“ не само държавата ни, но Европейския съюз и трети пазари, като износът нараства с 8%.

7. Плодове и зеленчуци

От България най-много се изнасят ябълки, круши, цитрусови плодове, кромид, чесън и картофи. Най-често тези плодове и зеленчуци се изнасят в Румъния, Германия, Чехия и Великобритания.

6. Мед

Близо 64 на сто от произвеждания в България мед се пласира на външни пазари. У нас се произвеждат около 11 хил. тона мед годишно, като 7 хил. тона се изнасят. Няма друг български продукт, който над 50% да бъде продаван извън страната ни.

5. Сирене

Макар и в чужбина да се нарича „фета“, България се нарежда на 31-во място по износ на сирене. 49% от сиренето, направено от овче мляко у нас, се продава зад граница. Над 20 млн. души в Европа купуват редовно българското бяло саламурено сирене. Това го превръща в една от визитните картички на България пред света.

български храни
Снимка: Thinkstock

4. Баница

Баницата е интересна не само заради комбинацията от тесто със сирене, но и заради името си. Данни на български производител  сочат, че само за 7 дни е реализиран износ, който се равнява на износ на водещ хипермаркет в страната.

3. Биволска луканка

Родната биволска луканка се изнася в седем европейски държави. В момента, в който тя е била пусната на пазара в две от тези държави, само за месец били продадени над 108 хил.бройки.

български храни
Снимка: Thinkstock

2. Мляко

Безспорно киселото ни мляко е сред храните, с които най-много се гордеем. През 2017 г. България заема 32 място в света по обем на износа на кисело мляко, което ѝ е донесло 10,4 млн. долара.

1. Вино

Тази година ще бъдат изнесени общо 131 хил. бутилки българско вино, на стойност 1.3 млн. лв. Голям интерес към българските винопроизводители е проявен във Великобритания, Словакия, Румъния и Полша.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти