Най-добрата версия на себе си

Най-добрата версия на себе си
Снимка: Thinkstock

Христина Митовска

Христина Митовска е сертифициран коуч и НЛП практик. Работи предимно с индивидуални клиенти в посока личностно и професионално развитие, емоционална интелигентност, откриване на нови възможности и мотивация в моменти на преход. Интересува се от темата за щастието и факторите, които допринасят за създаването на пълноценен начин на живот. 

Представяме ви нейния първи материал за Edna.bg:

Затворете очи, поемете дълбоко въздух, отпуснете се и си представете най-добрата версия на себе си и живота си. Как изглеждате, как се чувствате, как се държите, как общувате с другите, къде живеете, какво работите, какво правите през свободното си време?

Сега отворете очи и направете равносметка.

Колко от това, което си представихте, сте реализирали до момента?

Какво сте започнали, от какво сте се отказали, само защото сте си казали или са ви казали, че няма смисъл?

Нека ви споделя една тайна, която всъщност отдавна не е тайна: успяваме да постигнем само онова, което вярваме, че можем и заслужаваме да постигнем.

Всичко е възможно

От  работата си като коуч (буквален превод от английски “треньор”) всеки ден се убеждавам, колко много в живота ни зависи от нас самите, от вярванията, които имаме, изборите, които правим и действията, които предприемаме.

И тъй като самата аз вярвам в съзидателната ни сила като човешки същества, избрах професията, чрез която да насърчавам всеки осмелил се да поеме отговорност за себе си и да сътвори пълноценен и щастлив живот

Малко история

Коучингът възниква през 70-те години в САЩ и се оказва изключително силен метод за работа с човешкия потенциал. Първото му проявление е в спорта, където акцентът пада върху високите постижения, действията и начините на мислене, които ни помагат или пречат да бъдем наистина успешни. Постепенно коучингът се интегрира много успешно, както в бизнеса, така и в различни сфери от личния живот, като високо ефективен инструмент за личностно и професионално развитие, мотивиране и промяна.  

Коучингът  е за всеки, избрал да бъде активен и осъзнат създател на живота си, за всеки готов да поеме отговорност за качеството на живота си чрез конструктивни мисли и действия, за всеки готов да бъде повече себе си, по-автентичен, смел и пълноценен човек.

Най-разпространената заблуда

Когато хората около мен разберат, че съм коуч, най-често срещаната и спонтанна реакцията е “Колко хубаво! Сега ще ме посъветваш ли как да живея по-добре?”.

Истината обаче е, че коучът не съветва, нито ви казва какво да правите или не, какво да изберете или в каква посока да тръгнете. Добрият коуч с усмивка ви връща цялата отговорност, защото вярва във вас, вашите знания и опит, във вашите умения да изберете най-доброто за себе си. Той знае, че вие имате всички отговори, дори когато убедително се стремите да докажете на него и себе си, че това не е така.

Коучинг или психотерапия?

Коучингът и психотерапията са два различни, но и взаимно допълващи се пътя в посоката на  нашето лично щастие. 

Чрез терапията отговаряме на въпроса ”защо”, а чрез коучингa на въпросите “какво” и “как”. 

Заедно с коуча изграждаме визия за живота, който искаме да живеем, като правим анализ на настоящата ситуация, разглеждаме и изследваме всички пречки и възможности, които имаме така, че да реализираме мечтаната житейска визия. Правим план за действие и действаме.

С терапевта работим дълбинно, оглеждаме се в себе си и разрешаваме конфликти от миналото, лекуваме стари рани, вътрешно се наместваме и хармонизираме.

Истинска история  

Преди време млада жена, на около 30, се обърна към мен, защото беше в период на личностна промяна и трансформация и искаше да смени напълно професионалната си посока. Към този момент нямаше идея накъде да поеме и това я изпълваше с усещане за несигурност и страх.

С богат професионален опит в сферата на продажбите, тя бе достигнала до заключението, че има нужда да се развива в сфера, която я кара да се чувства полезна, да допринася за добруването, развитието и радостта на другите. Преди да започнем работата си заедно, тя сподели ”Имам усещането, че никога няма да мога да се реализирам така, както усещам, че искам. Някак не виждам как ще стане”.

След няколко коучинг сесии, в които изяснихме нейните ценности, изследвахме най-съкровенните ѝ мечти и желания, открихме къде би се чувствала истински пълноценно реализирана като човек и професионалист, тя достигна до ясно осъзнаване за посоката. Изгради визия за себе си и си постави ясни цели, чрез които да постигне това, което иска. И започна да предприема целенасочени стъпки в тази посока. 

Година по-късно ми сподели, че работата ни заедно се оказала едно от най-силните и продуктивни преживявания, които е имала до момента.

Да работим за себе си  

Отделете си лично време, в което анализирайте и оценете доколко сте удовлетворени професионално, финансово, от общуването със семейството и близките, свободното време, здравословното си и физическо състояние, личностно и духовно развитие. 

Използвайте скала от 1 до 10, където 1 означава, че изобщо не сте удовлетворени, а 10, че сте напълно удовлетворени. И вижте каква е цялостната картина. Къде се чувствате доволни и реализирани и къде е необходимо да фокусирате повече време, внимание и усилия, за да подобрите ситуацията?

Помислете, какво искате да постигнете след 6 месеца в съответната сфера. Бъдете искрени със себе си и си признайте от какви навици и начини на мислене е добре да се откажете и с какви да ги замените, така че да постигнете желаната качествена промяна.

Бъдете смели, експериментирайте и действайте. И не се отказвайте, защото залогът е голям – вашите щастие и живот.  

* Въпроси към Христина можете да задавате на edna@netinfocompany.bg. Анонимността ви е гарантирана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти