Най-често задаваните въпроси за виното

Най-често задаваните въпроси за виното
Снимка: Thinkstock

Зимата е най-доброто време за една хубава чаша червено вино. Особено в петък вечер - тогава може да си позволите даже две, А и изобщо виното е сред любимите напитки на Edna жена. Е, как да не поговорим за него?!

Виното е едно от най-популярните и стари напитки в света и се консумира в огромни количества всяка година. Въпреки популярността му, все още остават много въпроси, чийто отговори са ни безизвестни.

Какво са сулфитите?

Много добър въпрос! Сулфитите са естествена съставка, която се съдържа във всички вина, независимо бели или червени са те. Получават се в резултат на ферментационния процес, предотвратяват окисляването и помагат да се елиминират бактериите във виното.

Колко калорично е виното?

За щастие, не много. Важно е да знаете, че виното не съдържа никакви мазнини или холестерол, а има и вина, които са т. нар. "леки вина". Най-грубо казано, една чаша вино съдържа между 80 и 100 калории.

Как всъщност се прави виното?

Без да влизаме в детайли, виното се прави като се смачкват гроздови зърна, които по-късно совобождават захари. Настъпва процесът ферментация. Той представлява сложен биохимичен процес, при който захарите се превръщат в етилов алкохол и въглероден диоксид. След приключването на всички тези процеси, течността се насочва към специално предназначени помещения за преработка и производство.

Каква е разликата между сухите и сладките вина?
Много често срещате хора, върли привърженици ту на сухите, ту на сладките вина. Но каква е разликата? Е, сладкото вино е вино, което запазва някои от захарите на зърната грозде и това го прави значително по-сладникаво. Сухите вина просто нямат тази остатъчна захар.

Какво означава, когато някой казва, че виното "мирише на тапа"?

Това се отнася до вида вино, което е заразено с вещество от корка. Това не е опасно и не би навредило на никого. Дори изследванията показват, че около 7% от произведеното вино има "дъх на тапа", но за съжаление средностатистическият потребител няма навик да търси правата си, да отиде и върне бутилката от мястото, откъдето я е закупил.

От кои сортове се правят различните видове вина?

За сухи вина се използват сортовете: Ризлинг, Ркацители, Шардоне, Мускат, а за полусухи - например Мускат Отонел.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти