Най-често срещаните зъбни проблеми

Най-често срещаните зъбни проблеми
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

В тази статия ще се запознаем с основните зъбни проблеми.

Почти не съществуват хора, които да не страдат от поне едно от изброените по-долу заболявания.

Важно е те и техните симптоми да не бъдат игнорирани. Препоръчително е винаги, когато има нещо, което ви притеснява, да се консултирате със специалист.

Ако пък сте от късметлиите, които нямат никакви оплаквания, не забравяйте за профилактичните прегледи, на които могат да бъдат ранно диагностицирани различни заболявания и с това да си спестите неприятни проблеми, като например зъбобол на Коледа или възпалени болезнени и кървящи венци, докато сте на почивка далеч от мястото, където живеете и където се намира вашият зъболекар.

Неслучайно съществува фразата, над която хората трябва по-често да се замислят, че здравото тяло започва със здрава уста. Все повече научни изследвания доказват връзка между някои системни заболявания като например сърдечни или диабет и заболявания на устната кухина като пародонтит.

За някои от проблемите на зъбите и зъбната кухина вече сме говорили подробно, а за други ще говорим в следващите статии.

Зъбен кариес

Без съмнение това е най-често срещаният проблем. Кариесът се образува, когато по зъбите се задържа плака, богата на кариесогенни бактерии, които произвеждат киселини при разграждането на хранителните вещества. Тези киселини атакуват и разрушават зъбната структура. За да избегнем образуването на кариеси трябва редовно да мием зъбите два пъти дневно, да използваме конци за зъби и води за уста, както и да не пропускаме редовните профилактични прегледи при зъболекаря.

Зъбна болка

Зъбната болка е симптом на съществуващ проблем, но много често тя е причината да потърсим помощ, без да знаем какъв е проблемът. В много случаи болката може да бъде предотвратена, ако посещаваме зъболекаря периодично. Така например, ако имаме кариес и той бъде лекуван, докато е още съвсем малък, ще избегнем болката, която бихме изпитали, ако оставим кариеса да стане на пулпит и да засегне нерва на зъба. Важно е да обръщаме внимание на характера на болката, за да помогнем на зъболекаря за по-точното диагностициране - дали болката е постоянна или от време на време, дали е при хранене, допир, натиск или е спонтанна, дали е от сладко, топло, студено.

За съжаление, има ситуации, в които колкото и да сме стриктни с устната хигиена и посещенията при зъболекаря, не може да има превенция на болката. Това са спешните състояния, които най-често са резултат на травми. Те често могат да доведат до вбиване, избиване, разместване или счупване на отделни или група зъби или дори на челюстите. Това често е съпроводено с разкъсване на меките тъкани - устни, венци, бузи. В тези случаи трябва да потърсим специализирана помощ възможно най-бързо и да не разчитаме на обезболяващите.

Заболявания на венците

Най-често са възпалителни и се дължат на неадекватно миене на зъбите, в резултат на което се натрупват големи количества зъбна плака и зъбен камък. Може да се разделят на два основни вида в зависимост от степента на развитие– гингивити и пародонтити. Превенцията им е с поддържане на добра устна хигиена и професионално почистване на зъбния камък и зъбната плака от зъболекар поне 1-2 пъти годишно.

Чувствителни зъби

Много хора страдат от чувствителни зъби. Най-често оплакванията са болка или дискомфорт от топло, студено, кисело, сладко или дори при миене на зъбите. Най-честите причини са зъбно изтриване, ерозия или оголване на зъбните корени. За щастие вече има доста пасти за зъби, които намаляват тази чувствителност. Най-добре е да се консултирате със зъболекар, който да ви препоръча коя да използвате или ако е необходимо, да ви предложи алтернатива под формата на покриване със запечатващи агенти или пък обтурации.

Криви зъби

Неправилно подредените зъби невинаги са проблем само от естетична гледна точка, а понякога и от физиологична. Кривите зъби може да са индикатор за неправилна захапка. Това може да доведе до неправилно изтриване на зъбите или смущения в долночелюстната става. За щастие на пациентите с такива проблеми съвременната ортодонтия се справя доста успешно с тези проблеми, без да има каквито и да е възрастови ограничения.

Жълти зъби

Употребата на някои храни и напитки като червено вино, соев сос, кетчуп, лютеница, чайове, кафета, както и пушенето, могат да доведат до потъмняване на зъбите или образуването на петна по тях. Решението е да си запишете час за почистване при зъболекаря и да се консултирате с него за възможните варианти за избелване.

Мъдреци

Мъдреците са зъби, които в процеса на еволюция отпадат и много хора дори нямат зародиши на тези зъби. За сметка на това хората, които ги имат, често имат проблеми. Обикновено те са свързани с болезненото поникване на мъдреците, хоризонталното им разположение, при което увреждат съседните зъби или пък трудното им почистване, което води до лесното им разваляне. Решението е тяхното изваждане.

Зъбно изтриване

Този проблем се среща при хора с неправилна захапка или с променена такава в резултат на извадени зъби. В някои случаи причината е нощното стискане или скърцане със зъби. Като превантивна мярка се използват шините за бруксизъм, които пречат на задълбочаването на проблема. А решаването му е свързано с възстановяването на правилната захапка и липсващите зъби.

Счупени зъби

Те могат да са резултат от травми (например удар) или от продължително развивал се кариес,които е отслабил структурата на зъба. Проблемите са естетични и функционални. А решението им е възстановяване на зъба чрез изграждане или коронка или пък неговото изваждане и заместването на липсващия зъб с имплант.

Липсващи зъби

До липсата на зъби може да се стигне по много различни причини - травми (удар), венечни заболявания (пародонтит), усложнения на кариеса (пулпит и периодонтит), фрактури. Липсващите зъби се възстановяват чрез поставяне на импланти, направата на мостове или протези.

Афти

Афтите са заболяване на меките тъкани в устната кухина. Обикновено се появяват при консумация на замърсена храна, но може и да се резултат на травма, например прехапване или убиваща протеза. Най-често минават сами за около седмица. Може да жабурите интензивно с водите за уста или да използвате пародонтални гелове. Ако не мине до една седмица, потърсете специализирана помощ.

Лош дъх

Нарича се халитоза. Причина за него може да са непочистени хранителни остатъци, плаката и зъбният камък, кариесите, венечните заболявания, сухота в устата, бактерии по езика. Ако подобряването на миенето на зъбите и използването на водите за уста не помогне, посетете зъболекар, за да отстраните останалите възможни причини. Ако и това не помогне, трябва да се обърнете към специалист по вътрешни болести, тъй като е възможно да имате проблем със стомашно-чревния тракт.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти