Национална мрежа на здравните медиатори: Промяната е: аз пазя теб, ти - мен

промяната
Снимка: NOVA

Вече 13 години Сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори” работи за по-лесния достъп на уязвими ромски деца и семейства до качествени здравни и социални услуги. Обединява над 200 здравни медиатори в цялата страна. Поговорихме си с Петър Цветанов за каузата на Сдружението и предизвикателствата, пред които се изправят.

***

Каква е вашата лична мотивация за каузата, зад която заставате?

За мен, а и за колегите ми, здравето е ценност, която трябва да заема приоритетно място в живота на хората. Ние вярваме, че можем да имаме по-справедлива и гъвкава здравна система и достъп до качествени услуги за всички.

Личната мотивация е свързана с нещо съвсем очевидно и човешко, според мен – никой няма интерес да живее с хора, които са в уязвимо положение, които живеят в застрашаваща бедност, никой не може да живее спокойно и комфортно заобиколен от бедност, без достъп до здравни услуги, без равен достъп до образование. Това е нашата кауза – да направим така, че да няма такива хора и най-вече деца.

Как се отрази кризата с COVID-19 на вашата организация?

В нашата работа вече преминахме през няколко такива изпитания – устояхме през 2009/2010 г. на епидемията от морбили, когато се разболяха 24 000 деца, а 24 починаха. Тогава заедно с колегите ми здравни медиатори подпомогнахме извършването на 180 000 допълнителни имунизации срещу морбили. В годините посрещахме птичи, свински и други сезонни грипни епидемии. Справихме се с локалните епидемични взривове в страната от Хератит А, през 2017 и 2018. Посрещнахме и Ковид пандемията, спазвайки принципа винаги да оставаме близо до хората, за да бъдат те максимално информирани, да не се поддават на слухове и паника и да запазят своето здраве. Стремим се до подпомагаме най-уязвимите и в условията на изолация се наложи да организираме безпрецедентни дарителски акции. Кризата ни показа, че можем да сме солидарни – много хора се обединиха да помагат. Но има и такива, които не разбират проблема и това затруднява работата ни.

Нашата организаци се мобилиза до краен предел в тези трудни месеци от март 2020 насам, в които ние трябваше да се изправим срещу заплаха, която няма лице и за много от хората беше абстрактна. Здравните медиатори я посрещнаха достойно и изпълниха своят професионален дълг, въпреки риска, въпреки липсата на каквито и да е предпазни средства в началото. Безкрайно благодарни сме на нашите дарители, които се отзоваха и ни подкрепиха за работата ни на терен, като дариха средства, които ни дадоха възможност да си осигурим предпазни средства – маски, ръкавици, костюми, шлемове, дезинфектанти. Това ни направи по-уверени и удовлетворени, защото разбрахме че сме оценени, дори от хора, които за първи път чуваха за нас.

Струва ми се, че Ковид промени и обществото ни, не само нас. Кризата показа колко несвършена работа има по отношение на ромските кваратили и махали, показа пренебреженето в обществото ни, слепотата на хората да виждат къде живеем и как живеем и как се развиваме като общество, защото тази Криза и вирусът не избира в коя махала и кой квартал да се настани и не подминава никой.

Хората сега се интересуват повече за своето здраве. Днес повече мислят за предпазване и искат да са информирани. Наред с това, популярността на нашата професия – здравен медиатор и професионалната ни организация Национална мрежа на здравните медиатори, се увеличава. Общини и болнични заведения искат да имат здравни медиатори в редиците си. За 2021 г. Министерство на здравеопазването взе решение в страната да работят 290 здравни медиатори – с 30 повече в сравнение с 2020 г.

Защо решихте да кандидатствате в ПРОМЯНАТА? И с какво тази социална инициатива помогна до момента на вашата кауза?

Участваме в ПРОМЯНАТА, защото тя осигурава гласност на инициативите ни с младежи и деца. Ние като организация сме убедени, че работата с младите е безценна инвестиция в утрешния ден. Смятаме, че във времето сме утвръдили добри практики в работата с младите хора, които искаме да станат достояние на широката общественост в България. Вярваме, че ако бъдем подкрепени като здравни медиатори, ние ще успеем да помогнем и на други деца в България да бъдат по-информирани, по-отговорни, по-социално активни, по-заинтересовани и солидарни с проблемите на общността и обществото. Иска ни се младите хора да осъзнаят своята значимост, да развиват потенциала си, да променят в положителна посока своите общности, да повярват, че мнението им има значение, че знанието е ценност.

Как се става медиатор и какви са неговите задължения?

Да си здравен медиатор е преди всичко мисия, да променяш – както себе си, така и другите, затова и нашето мото е „Промяната отвътре навън“, т.е. ние сме уверени, че ако променим себе си, ще повлияем и на останалите да се променят. Вярваме в това, виждали сме го. Виждали сме как млади роми студенти по медицина промениха семействата си, които бяха тотално отчаяни от живота си и нямаха мотивация за нищо, но децата, младите хора ги мобилизираха и заради тях те сега са различни.

Здравният медиатор се избира след обявена процедура за подбор от съответната община. Той трябва да отговаря на предварителни изисквания – завършено средно образование, социални умения и мотивация, възможност да комуникира на достъпен за общността език. Кандидатите за здравни медиатори преминават през интензивно обучение в Медицински университет-София, организирано от Факултета по обществено здраве съвместно с Националната мрежа на здравните медиатори. След успешно полагане на финален изпит кандидатите получават сертификат за професионална квалификация „здравен медиатор“. Здравният медиатор е посредник между здравните и социални институции и общността. Той подпомага достъпа на нуждаещи се хора до здравни грижи – съпровожда, консултира, попълва документи, следва процедури. Здравния медиатор изпълнява информационни дейности на терен, работи за повишаване на здравната култура на хората, насърчава здравословния начин на живот, често се превръща в положителен пример в общността, благодарение на квалификацията, знанията и желанието си да работи за нейното развитие. Той е съвременен будител сред свои. Наши колеги здравни медиатори променят своите общности с личен пример, с работата си, с упоритостта си – това са истинските ЗМ.

Вие вярвате, че младите "посланици" ще увеличат възможността на хората от малцинствените групи да взимат отговорни и инфомирани решения. В духа на празника, който отбелязахме на 1 ноември, можем ли с усмивка и позитивизъм да кажем, че те могат да се превърнат в съвременните будители на своята общност?

Категорично – да! Младите ще са съвременните будители, ако ние-възрастнате ги научим и окуражим да бъдат такива. Те със сигурност са наши посланици, защото лесно комуникират с връстниците си, но в техните призиви се вслушват и възрастните. Младите винаги са носили промяната по-сило в своя млад дух.

Кои са промените, които виждате, работейки по своя проект, които ви доказват, че има смисъл от него?

Младите разбират, че могат да бъдат полезни и значими за обществото. Разбират, че могат да решават сами голяма част от проблемите си. Разбират, че е необходимо да върнеш на другите от своето, което ти е дадено в повече.

Може да станете част от ПРОМЯНАТА и да подкрепите "Национална мрежа на здравните медиатори" ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти