На жените в Саудитска Арабия вече им е позволено да шофират

жени Саудитска Арабия кола
Снимка: Thinkstock

От днес за първи път жените в Саудитска Арабия могат да шофират законно.

Дългогодишната забрана върху управляване на превозни средства от страна на дамите е отменена след кралски указ, според който вече всяка жена в кралството може да използва кола сама навсякъде на негова територия.

Някои като зъболекарката Мона Ал-Фареш бяха нетърпеливи да се възползват от новото си право и посрещнаха полунощ в колите си. Пред CNN Ал-Фареш казва:

„Усещането е непривично – наистина ли шофирам в собствената си страна? Чувствам щастие и облекчение. Чувствам се свободна.“

Стъпката в полза на жените, която беше обявена през септември, премахва нуждата от наемане на шофьор дори за малки разстояния. Новата регламентация също позволява на много дами да станат част от пазара на труда, започнат свой бизнес, както и да опознаят страната.

Поводът за радост е още по-голям особено след направените жертви от страна на активисти, които бяха арестувани миналия месец.

За жените в Саудитска Арабия обаче остават валидни още ограничения, които засягат ежедневието им и зависят от мъжките фигури в техния живот – включително правото да се омъжат, работят и пътуват.

Още: 

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти