На война с кърлежите и бълхите

f
Снимка: iStock

Домашните любимци често заемат голяма, ако не и основна част от нашето сърце, дом и мисли. Буквално като членове на семейството ни, те очакват и получават грижи, милувки и внимание – и то не се изчерпва просто с това да ги нахраним и разходим, а и да ги предпазим от наранявания, болести и всякакви рискове.

Пролетно време една от най-големите ни грижи, свързани с домашните любимци, е свързана с насекомите и ухапванията от насекоми. Кърлежи, бълхи, мухи и всякакви други гадинки могат да донесат не само временно неразположение, но и истински медицински рискове за живота на любимата ни котка или куче.

f
Снимка: iStock

Всъщност, истината е, че рискът от ухапвания от кърлежи и бълхи е всесезонен – те са много упорити и не умират през зимата. Пролетта обаче настъпва истинският бум и от една свежа разходка из поляните може да се приберете вкъщи в компанията на безброй кърлежи и подскачащи бълхи в козината на кучето (а то да ги пренесе на котката). Всеки, на когото му се е случвало поне веднъж, знае, че това е истински кошмар!

Какво да направим?

Както и с други рискове в живота, превенцията е най-добрата защита. Малко е глупаво да чакаме кучето да бъде ухапано, за да се втурнем да го защитаваме от насекоми и кърлежи. Предотвратяването на риска от ухапване спестява доста пари и нерви, а за да го направим максимално ефективно, трябват проверени и сигурни препарати, които доказано защитават от насекоми и паразити.

f
Снимка: iStock

Ако изборът ви е да използвате каишка за защита, търсете такава, която има силен репелентен ефект срещу кърлежи (има такива и за котки, и за кучета – Foresto e един много удачен избор). Каишката съдържа препарат, който се разнася върху козината и кожата на животното. Той отблъсква паразитите, които не могат да осъществят ухапване, а впоследствие дори умират. Това е много важен ефект, защото се възпрепятства пренасянето на патогени, причиняващи заболявания, в кръвния поток на домашните любимци. А тези заболявания въобще не са за подценяване - те са сериозни и дори смъртоносни за животните, а някои от тях могат да бъдат пренесени и върху хората. Така че, помислете го като инвестиция и за собственото си здраве!

Ако домашният ви любимец обаче покаже симптоми, като треска, летаргия, загуба на апетит, загуба на тегло, болки в ставите и затруднено движение, потърсете незабавно медицинска помощ. Възможно е да става въпрос за борелиоза (Лаймска болест), кърлежов енцефалит, ерлихиоза, анаплазмоза, бабезиоза – истински сериозни състояния, които обаче можете много лесно да държите далече от вас и любимеца ви.

f
Снимка: iStock

Стопаните, които предпочитат другия метод на противодействие или пък искат комбиниран подход, предпочитат да включат в превенцията и препарат, нанасящ се върху кожата на животното, по подобие на Advantix. Тези продукти също са много лесни за употреба и същевременно - супер ефикасни, но само имайте предвид, че някои от тях не се използват за котки.

Препаратите са ефективни срещу широк спектър от дразнещи паразити, като кърлежи, бълхи, комари, пясъчни мухи, обикновени мухи и въшки – въобще всичко, което може да дразни, хапе и жили любимеца ви. Третирането се извършва на всеки 4 седмици, като по този начин се възпрепятства ухапването или закачането на паразитите по кучето.

Знайте, че какъвто и подход да изберете – каишка или продукт, нанасящ се с пипета, можете да бъдете сигурни, че той ще ви осигури пълно спокойствие, когато разхождате кучето си, защото то ще е буквално недосегаемо за паразитите.

f
Снимка: iStock

А ако все още не сте предприели мерки за превенция, но вече имате случай на ухапване от кърлеж и не можете да го отстраните сами, веднага отидете на ветеринарен лекар. В случай, че предпочитате да пробвате да го махнете сами, ето няколко препоръки:

Действайте с пинсети или специална щипка за вадене на кърлежи, като хванете главата на паразита внимателно в мястото на прикрепване, възможно най-близо до кожата.

Дърпайте бавно, постоянно и внимателно, така че да откачите кърлежа от кожата. При някои инструменти се изисква едновременно въртеливо движение.

f
Снимка: iStock

НЕ стискайте или смачквайте тялото на кърлежа, тъй като това може да вкара слюнка, докато кърлежът е още прикачен за животното, и така да се пренесе заболяване.

След отстраняването на кърлежа, измийте мястото с вода и сапун.

В случай, че част от кърлежа остане забита, опитайте се да я извадите като треска.

f
Снимка: iStock

Наблюдавайте мястото няколко дни след изваждането на кърлежа. Ако се подуе, заведете животното на ветеринарен лекар.

А след това знаете решението – каишки за котки и кучета, препарат върху кожата или комбинация между двете – за кучетата. За да ви е мирна главата и да е щастлив (и здрав) вашият домашен любимец. И защото всички искаме пролетта, но без нейните кърлежи, бълхи и други малки гадинки, ако обича!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти