На тези скали има нещо необикновено...

Биляна Траянова

Имаме сериозна причина да се върнем в Сигирия. На път за Коломбо, отново се отбиваме на едно знаково за Шри Ланка място - дворецът на жестокия владетел Касяпа и неговите 500 красавици - наложници.

Тази чутовна скала, някога била единствен по рода си кралски дворец. Архитектурен шедьовър за чудо и приказ, Сигирия била декорирана от стотици цветни портрети на знойни красавици, до покоите на краля и харема се стигало по опасни стръмни стъпала, минавайки през порта, изобразяваща лъвска фигура.

На предишното ни пътуване не успяхме да разгледаме всички фрески, датирани от преди близо 1600 години, нито пък да ги заснемем. Охраната не позволява да се снима, затова този път сме подготвени със специални разрешителни, отнели ни месеци преговори с властите.

Над 500 фантастични рисунки са покривали цялата западна стена на Сигирия - дворецът на скалата, построен от крал Касяпа. Днес от тях са останали само 19. Самото доближаване до толкова стари произведения на изкуството, ни кара да потръпнем.

1600 години ни делят от мига, в който някой, точно като нас, се е взирал в скалата, търсел е най-добрата повърхност, за да изобрази лица на жени от различни етноси, със съблазнителни форми, само за да превърне сивата скала в произведение на изкуството, което ще пребъде в хилядолетията.

Нишите, в които са опазените древни графити се охраняват много строго. Причината е вандалско нападение от 1967 г., при което голяма част от безценните стенописи са намазани със зелена боя. Виновниците не са били заловени. Последвали месеци на усърдни възстановителни работи, за да бъдат спасени тези съкровища. Процесът, обаче, не успява да върне жизнеността на оригиналните цветове.

Богато покрити с накити върху пищна гръд, полуголи тела, едва прикрити под полупрозрачни ефирни облекла, тези небесни нимфи вероятно са царици и наложници на краля. Това е най-вероятното обяснение за тези майсторски създадени портрети. Имената на дамите и творците са безвъзвратно изгубени, но свидетелството за гения на създателите и размаха на краля са все още тук.

Снимка: Валери Белчински/ "Без багаж"

Стенописите са неразделна част от цялостната внушаваща концепция на двореца и са били част от един огромен гоблен, опасващ скалата. Тази огромна галерия с портрети на над 500 полуголи жени покривала площ от около 5600 квадратни метра. 

Тя се движи към горната част, следвайки релефа на скалата, чак до  стълбището към терасовидните градини в южния край на скалата, и до североизточния край, завършващ при Лъвските стъпала.

Защитени в малка ниша на около 100 м. височина,  до наше време са оцелели само деветнадесет картини.

Снимка: Валери Белчински/ "Без багаж"

С течение на годините повечето от стенописите са били загубени в резултат на фактори на околната среда като вятър и дъжд, както и умишлено отстраняване…

Сигирия е кралската столица на крал Касяпа който управлявал от 477 до 495 г. В резултат на непопулярността му сред народа и неразбирателство с духовенството заради отцеубийство, Касяпа изоставя старата столица Анурадхапура и създава нова тук, в Сигирия.

Необуздаван от ограниченията на религията, той избира да използва огромното богатство и енергията на царството си в създаването на пищен шедьовър за себе си. 

Снимка: Валери Белчински/ "Без багаж"

Той избира тази масивна 200-метрова скала, за да пресъздаде визията си за митологичния град Алакаманда - града на боговете. В будистката митология Алакаманда е изключително красив град сред облаците. Вдъхновен, Касяпа боядисва скалата на Сигирия в бяло, за да прилича на облак. 

Но ярко бялата скала не е впечатляваща, напротив. Така Касяпа и неговите архитекти решават да декорират скалата. След като съвсем обтегнал отношенията си с духовенството, Касяпа решил да декорира скалата с нерелигиозна тема. 

Какъв по-добър модел за красота от дамите, красящи двореца и харема му?

Снимка: Валери Белчински/ "Без багаж"

Затова се предполага, че Касяпа е поръчал те да бъдат изобразени като Апсари, небесните нимфи, разпръскващи цветя от облаците над човешките същества долу на земята, докато мислещия се за бог-крал Касяпа живеел в прекрасния си Небесен дворец в горната част на облака.

Богатите накити, сложни облекла, реалистичен външен вид и използване на цветовете, вярното предаване на лицата и анатомичните характеристики, подкрепят мнението, че художникът е черпел вдъхновение от дамите от харема на крал Касяпа.

Валидирането на тази хипотеза е несъмнено, заради това, че всички дами носят деликатна три-кръгова татуировка на врата си. Това трябвало да определя по ненатрапчив начин, кои дами принадлежат на краля.

Снимка: Валери Белчински/ "Без багаж"

Те трябвало да бъдат изобразени с най-добрите си дрехи, чувствени и желани, но не трябвало да бъдат докосвани.

Те трябвало да предизвикват чувство на удивление, да изглеждат свръхестествено красиви, за да будят възхита пред разкоша и величието на Касяпа. Те били празник на красотата. Това предположение е подкрепено и от запазен графит от 8-ми век върху огледалната стена на двореца.

Как е била създадена тази фантастична галерия на отвесна скала на стотици метри височина?

Снимка: Валери Белчински/ "Без багаж"

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти