Явлението „Говори си, не ми пречиш“: На коя минута мъжът спира да ви слуша?

Случвало ли ви се е да повдигнете въпроса за нещо, което вече сте обсъждали с половинката си, а той да ви гледа изненадано и неразбиращо?

„Не мога да повярвам, че си забравил, нали говорихме за това?“

Едва ли има дама, която поне веднъж да не е казвала подобни думи. Независимо дали става въпрос за история от офиса, която сте разказали, или за уговорка с роднини, за която той не подозира – често се оказва, че обясняваме на мъжете много неща, а до тях достига малка част от тях.

мъже
Снимка: iStock

Е, не бързайте да заклеймите своя партньор като безчувствен егоцентрик, защото множество проучвания доказват, че проблемът в комуникацията се дължи на мъжката природа. И малко или много го има при всички двойки.

Вероятно всяка дама се е сблъсквала някога (или често) с това явление, което си има и наименование – избирателен слух сред мъжете.

Изследване на психолози разкрива, че мъжете могат да отделят само шест минути внимание, когато става въпрос за активно изслушване на своите партньорки.

Да, прочетохте правилно – мъжът ви е в състояние да следи мисълта ви само в рамките на 6 минути. След това го губите!

Експерти по връзките провеждат проучване по тази интригуваща тема за „селективното изслушване“ в отношенията. Знаете за какво става въпрос – когато някой разбира и запомня само частите от разговора, които иска да чуе, игнорирайки останалото.

Те наблюдават общуването на 456 двойки в продължение на няколко години, проследявайки тяхната комуникация и нива на удовлетвореност от връзката. Това, което откриват, е, че мъжете слушат жените само шест минути.

Данните показват, че мъжете, които са във връзка с жена, обикновено започват да губят фокус и да се разсейват само след шест минути активно слушане на своите партньорки. След това съзнанието им просто блокира за всичко, което им споделяте.

Представете си, че тъкмо сте се прибрали от работа и започвате да обяснявате на мъжа си за вашия напрегнат ден и драмите в офиса. След тези кратки минути той несъзнателно започва да губи фокус и неусетно се унася в собствените си мисли. Така той всъщност вече не чува какво казвате.

Ако се чудите на какво се дължи това явление, бързаме да ви успокоим. Причината не е в това, че на мъжът ви не му пука за вашите проблеми и преживявания.

Проучването установява това, което отдавна си знаем: мозъкът на мъжете е устроен по различен начин от този на жените. Те са склонни да се фокусират върху решаването на проблеми и намирането на решения, а не просто върху това да слушат и съчувстват на събеседника си.

Затова и на мъжете им е трудно да разберат, че половинките им понякога искат да говорят просто за да им олекне и да споделят чувствата си.

Проучване на специалиста по комуникация между половете в Джорджтаун Дебора Танен развенчава общоприетото схващане, че жените говорят повече от мъжете. Всъщност мъжете изговарят приблизително еднакво количество думи на ден като нежния пол - приблизително 16 000.

Разликата между двата пола е по-скоро в това, че много мъже не виждат смисъл да говорят, освен ако това няма да доведе до вероятен конструктивен резултат.

Това означава, че когато техният партньор говори, те са по-заинтересовани да мислят и търсят решение, отколкото всъщност да чуят докрай какво има да каже.

мъже
Снимка: iStock

Според друго изследване мъжът може да се концентрира повече от два пъти по-дълго (всъщност 15 минути), когато говори с приятелите си за футбол или секс. Това най-накрая доказва, че мъжете наистина имат избирателен слух, когато става въпрос за нежния пол.

Проучване, проведено от Ladbrokes сред 2000 възрастни, установява обаче, че и жените слушат по-дълго и по-внимателно приятелките си, отколкото партньорите си. А 55% посочват връзките като любима тема за разговор.

Повече от половината мъже, които участват в това изследване, признават, че са лоши слушатели и е най-вероятно „да се изключат“, когато партньорката им говори за хора, които не познават.

Според психолозите все пак има надежда за по-качествена комуникация между половете. Оказва се, че с малко усилия и практика мъжете могат да се научат да бъдат по-добри слушатели, което води до отчетени по-високи нива на удовлетворение от връзката с течение на времето.

4 тайни на общуването, които само най-успешните двойки знаят

Това означава да положите съзнателни усилия наистина да чуете какво казва вашият партньор, без да прекъсвате или да се опитвате да разрешите проблема му веднага.

Въпреки всички доказателства за избирателния слух на мъжете, трябва да признаем, че жените често говорят дълго и с подробности за неща, които просто не вълнуват противоположния пол. Затова специалистите по комуникация съветват да филтрирате информацията, с която ангажирате съзнанието на половинката си.

Някои неща просто могат да бъдат обсъдени с вашите приятелки или колежки, вместо с мъжа ви. Така ще сте сигурни, че ще откриете нужното разбиране и ответна реакция, вместо да се разочаровате от липсата на интерес от страна на партньора ви.

По време на изследванията мъжете са посочили кои са темите, при които е най-вероятно да се изключат.

Ето ги и най-често споменаваните 10 неща, за които жените обичат да говорят, но карат мъжете да спрат да слушат:

  • Разкази за хора, които никога не сте срещали
  • Разкази за вашите колеги
  • Клюки за знаменитости или риалити звезди
  • Мода и пазаруване
  • Предишни връзки с бившите ви
  • Какво се случва във Facebook или Instagram
  • Хороскопи и зодии
  • Какво сте обядвали
  • Чувствата ви
  • Диета и здравословно хранене
Кажи ми коя от тези 4 типа двойки сте, за да ти кажа колко дълго ще сте заедно

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти