На кино с вино – кулинарно кино!

На кино с вино – кулинарно кино!
Снимка: Thinkstock

През тази есен Киномания и Divino представят заедно кулинарно кино с менюто на шеф Димо Димов: два филма, две гурме вечèри, две авантюри на сетивата.

На 19 ноември, четвъртък, от 19:30 часа в зала 10 на НДК е прожекцията на документалния филм "Foodies" и гурме вечеря, приготвена от шеф Димо Димов, придружена от три вина, подбрани от екипа на Divino.

На 21 ноември, в събота, от 20:00 часа, отново в зала 10 на НДК може да гледате документалния филм за тризвезден шеф-готвач „Серджо Херман, безобразно съвършен“ и да опитате гурме вечерята, приготвена от шеф Димо Димов, придружена от три вина, подбрани от екипа на Divino*.

Освен вечерята с филмова прожекция билетът осигурява и еднодневен достъп в ден по избор за DiVino.Taste – Форум на българското вино (НДК, зала 3, 20-22 ноември 2015).

Димо Димов, шеф-готвач с високо реноме в света на висшето ресторантьорство и носител на престижни награди, владее до съвършенство науката и изкуството да създава незабравими емоции. Основател на Cult Gourmet Catering и на веригата ресторанти Pure, шеф Димов има класически подход към храната, дълбокото познаване на френските кулинарни техники, съчетано с въображение, собствен стил и преклонение пред добрия продукт.

Филм "Foodies"
Швеция, 2014, 95 мин., документален филм, режисьор Томас Джаксън, Шарлот Ланделиус и Хенрик Стокаре
19 ноември, четвъртък, 19:30 часа, НДК, зала 10

Кои са Foodies? Явлението доби размерите на утвърдена субкултура в съвременното общество: хора, обсебени от качествената и изискана храна, готови да ѝ посветят времето, средствата и емоциите си. Повечето от „фудитата“ поддържат постоянен блог или споделят информация в социалните мрежи. Такива са и героите на филма, който ще ни отведе по стъпките им в най-прочутите тризвездни (по гида „Мишлен“) ресторанти на света. Отдадени на преклонението към храната, което от хоби се превръща в начин на живот, те са добили статуса на престижни кулинарни критици, защото критериите им са обусловени от „звездния“ им опит.

Това са хора, които прекарват живота си в обикаляне на планетата и... ядене. Хора, чието мнение толкова високо се зачита от професионалистите в бранша, че да си резервират място и в най-труднодостъпните ресторанти за тях не е проблем. Кои са тези хора, кои места посещават, какво консумират там, дали това ги прави щастливи, дали харесват всичко, което опитат... вижте сами.

Менюто на шеф Димо Димов:

Прясно изпечен хляб
Предястия
Крем от гъши дроб,
салата от киноа и червена леща, листа от тученица,
хляб със звезден анасон

Основно ястие
Френско петле в два стила:
Кок-о-вен; филе с масло от салвия и трюфел, ризото с кестени

Десерт
Гато "Марсел" с малинова пяна
21 ноември, събота, 19:30 часа

Филм: Серджо Херман, безобразно съвършен / Sergio Herman, fucking perfect
Холандия, 2015, 80 мин., документален, режисьор Вилемек Клойфхаут

Не се случва често някой да се откаже от успешна кариера в разцвета на силите си. Когато този някой е шеф-готвач, вероятността клони към нула. Но Серджо Херман взима това решение. Въпреки че ресторантът му е номер едно в Холандия. Въпреки че има три звезди от Michelin и лоялен, сработен екип. Но Серджо има също и семейство – жена и три деца, за които никога не му остава време.

Филмът показва перфектно смазания механизъм в кухнята на един тризвезден ресторант, но също и напрежението да се задържи нивото му. Надвисва въпросът за цената на съвършенството и една съвсем простичка мечта започва да си пробива път – нещо като забравена рецепта от детството...

Менюто на шеф Димо Димов:
Прясно изпечен хляб

Предястия
Домашно маринована сьомга с червено цвекло,
букет от салати и гратениран биск от омар

Основно ястие
Телешко:
Телешки джолан су вид в сос от зелен пипер,
рагу от манатарки, био моркови с естрагон и конфи от картофи

Десерти
Флан Каталана, пистачо пана кота и шоколадов крем 

* Цената на един куверт е 50 лева. Могат да се закупят в билетния център на НДК и на vintageclub.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти