На кино: “Крал Артур: Легенда за меча” - магия, митология и красиво кино забавление

На кино: “Крал Артур: Легенда за меча” - магия, митология и красиво кино забавление
Снимка: netinfo

Класически персонаж от британската попкултура. Десетки адаптации, продължения и римейкове в киното, телевизията и литературата. В задачата се пита: как да направим този персонаж готин и съвременен отново? „Шерлок Холмс“ от 2009 година отговаря със своите 520 милиона долара приходи: оставете на Гай Ричи.

Британският режисьор и сценарист безапелационно решава въпросната задача с „Крал Артур: Легенда за меча“, поредната адаптация на Артуровата митология и филмът, който с дръзката си визия вбеси снобите и арогантните псевдоексперти до степен на ступор или, иначе казано, до 20% критическо одобрение в Rotten Tomatoes.

Снимка: netinfo

Ако очаквате класически вариант на Артуровия епос с дългобрад Мерлин, коварна Моргана и любовен триъгълник между краля, сър Ланселот и Гуинивер, значи просто не сте наясно кой е Гай Ричи. В началото на неговата „Легенда за меча“ Артур все още не е крал, а нещо като местен гангстер в средновековен Лондиниум, а останалите изброени персонажи в предното изречение изобщо не присъстват в историята.

Филмът, като всяка добра история за произхода на прочут герой, ни показва целия драматичен процес на формиране на личността на Артур още от най-ранна възраст. Най-хубавото нещо от цялата работа? Благодарение на монтажните умения на Ричи и неговия екип, въпросният процес е показан без клиширани моменти и с фантастично темпо.

Снимка: netinfo

Други режисьори, не дотам дръзки и доста по-конвенционални, щяха да покажат израстването на малкия Артур по улиците на Лондиниум в 45-минутна серия от сълзливи свръхдраматизирани сцени, в които горкото хлапе, останало без родители след грандиозния пролог, се научава да се бие, да краде, да превързва раните си, да комуникира с хората и да се оправя абсолютно само в кално средновековно градче на Британските острови.

Не и Гай Ричи. Гай Ричи е пределно наясно, че публиката му е гледала предостатъчно подобни сцени. Благодаря, можем да си представим, че да прекараш първите си 20 години в бордей не е никак лесно. Точно затова Ричи предава целия този процес в рамките на бездиханен 60-секунден монтаж от съвършено подбрани знакови кадри, акомпанирани от подходящ саундтрак.

Историята не забавя ход нито за момент и след това. Възмъжалият Артур в изпълнение на Чарли Хънам, безупречно избран за главната роля с впечатляващата си осанка и красивите си черти, се оформя като герой пред очите ни постепенно и системно. Няма момент, в който да изсумтим с недоверие към екрана след пресилена героична постъпка. Артур е предан само на единственото семейство, което познава – приятелите си, и на единствените принципи, на които е научен.

Това е и красотата в сюжета на „Крал Артур: Легенда за меча“. Той вплита в една иначе магическа митология многократно доказания исторически мотив, че всеки тиранин по света сам отглежда човека, който го сваля от престола му.

Тиранинът в случая е Вортигерн, узурпирал престола на Англия от бащата на Артур. Ролята на злодея е поверена на Джуд Лоу, който го пресъздава с гръмко, почти Шекспирово чувство на обреченост в най-драматичните си моменти, и с премерена злост в останалите си сцени. Бащата на Артур пък, който присъства само в няколко ключови сцени от лентата, се играе от Ерик Бана със същото ненатрапчиво, чисто човешко благородство, с което австралиецът изигра и Хектор в друг добре познат на зрителите епос – „Троя“.

Снимка: netinfo

Именно Вортигерн в своята параноя и алчност тласва Артур към това да поиска престола. Пак той превръща колоритните бандити около него в герои, като обединява народа зад тях със своите кървави гонения. Тиранинът се превръща в инструмент на собствената си незавидна съдба и всичко това се случва на фона на батални сцени и преследвания от малък и голям мащаб, неизменно заснети в типичния за режисьора френетичен стил с осигурените му за целта 175 милиона долара бюджет.

Ричи е успял дори да избегне капана на безцелния женски персонаж, който функционира само като романтичен интерес на главния герой и вечно има нужда от „спасяване“. Вместо това във филма гледаме героинята на Астрид Берже-Фрисби, която се явява като катализатор на сюжетното действие и наставник на Артур, макар и да не е скрит любовния апетит на героя към нея.

Снимка: netinfo

На последно място, не само като подредба, а и по важност – да, скъпи ми колеги критици, Дейвид Бекъм е във филма. И ако имате проблем с 30-секундна поява на знаменитост с 5 реплики в летен блокбъстър, значи наистина не знаете на кой свят живеете.

„Крал Артур: Легенда за меча“ може би не разтърсва мозъка, но във всеки случай го масажира с добре изградените си персонажи и логичния си сюжет, и опиянява зрителските сетива в типичен за Гай Ричи стил. Ядосайте снобите – изгледайте го и му се насладете.

Прочетете още от Георги Петров:

На кино: "Дух в броня" - заслужава ли си да гледаме новия филм със Скарлет Йохансон

На кино: В каква форма намираме "Бързи и яростни" в осмия им филм?

Чарлийз Терон - ледената кралица на Холивуд

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти