На екскурзия в Чернобил: ексцентричност или очакван ефект след края на сериала...

На екскурзия в Чернобил: ексцентричност или очакван ефект след края на сериала...
Снимка: Getty

Минисериалът "Чернобил" (който емоционално следяхме по HBO) приключи, но след финала му туристите, които искат да видят блоковете на Чернобилската АЕЦ и призрачния изоставен град, главоломно нарастват с всеки изминал ден...

Епизодите, проследяващи събитията около най-тежката ядрена авария на всички времена в Европа, са предизвикали толкова мащабен интерес у зрителите, че една от локалните туристически агенции в Чернобил е обявила 40% скок в резервациите, откакто британската поредица започна излъчването си в началото на май.

Припомняме, че и 5-те епизода на поредицата получиха високи отзиви от зрителите и критиците, а ролите на реалните персонажи от действителната история на Чернобил Валери Легасов и Борис Шчербина впечатлиха мнозина.

f
Снимка: Getty

В призрачния град Припят, който някога е бил дом на около 50 000 души, работещи предимно в централата, e имало увеселителен парк с огромно виенско колело, което никога не е било ползвано, тъй като откриването му е било планирано за 1 май 1986 година – няколко дни след катастрофата. За да разгледат призрачното място, заедно с екскурзовод на английски език, туристите са готови да платят по около 100 $ на човек.

f
Снимка: Getty

Директорът на туристическата агенция SoloEast, Сергей Иванчук, разказва, че компанията е отбелязала 30% увеличение на туристите, отишли в района през май 2019 г. в сравнение със същия месец на миналата година. „Резервациите за юни, юли и август са се увеличили с около 40%, откакто HBO излъчи шоуто“, обяснява той.

f
Снимка: Getty

Директорът на Chernobyl Tour, компания, предлагаща специална обиколка на локации, които са пресъздадени в сериала, Ярослав Йемеляненко, споделя, че една от "забележителностите", включена в туристическия тур, е бункерът, където първоначално местните управляващи решават да не евакуират града веднага след експлозията.

Тази година светът отбеляза 33 години от катастрофата, предизвикана след неуспешен тест на сигурността в 4-ти реактор на ядрената централа, след който облак от радиоактивни частици достигна голяма част от Европа.

f
Снимка: Getty

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти