На днешната дата с чаша вино в ръка

На днешната дата с чаша вино в ръка
Снимка: netinfo

Независимо от вяра и етнос, хората от цял свят знаят, чувстват и убедени са, че няма нищо по-велико от любовта. И са си избрали да я честват на 14 февруари, Денят на влюбените - Свети Валентин, като традицията е католическа, но е превзела целия свят.

Любовта е онази мощна сила, която вдъхновява, кара ни да изпитваме най-голямото щастие и най-голямото страдание.

На 14 февруари празнуваме щастливата любов на взаимността. Затова изразете любовта си на този или тези, които обичате. Няма нищо по-прекрасно от усещането, че си обичан.

Асоциацията между средата на февруари с любовта и плодородието датира от древни времена. В календара на Древна Атина периодът между средата на януари и средата на февруари е бил известен като месец Гамелион. Той бил посветен на свещения брак между Зевс и Хера.

Според Католическата енциклопедия от 1908 г. има поне трима светци, наречени Валентин. Всички те били мъченици и са записани под датата 14 февруари: единият е римски свещеник, понесъл мъченичество през втората половина на 3 век и погребан на пътя Виа Фламиния. Другият е епископът на Интермамна (днешен Терни) и също понесъл мъченичество през втората половина на 3 век и погребан на пътя Виа Фламиния, но не на същото място като свещеника мъченик в Африка, за когото не се знае почти нищо друго.

Връзката между Свети Валентин и романтичната любов не е спомената в нито един ранен исторически документ и се смята, че това е чисто и просто легенда. Свети Валентин е обявен за честване за 14 февруари от папа Геласий I около 494 г.

През 19 век мощите на Свети Валентин били дарени от папа Григорий XVI на дъблинската църква Whitefriar Street Carmelite в Ирландия, която после била често посещавана на 14 февруари.

На този ден, както и на 1 февруари, в България пък се празнува "Трифон Зарезан". Е, няма лошо да се отбележи и два пъти.

Каквото и да празнувате - обичайте се, това е смисълът на живота, а винаги е хубаво да се радвате на най-великото чувство, непроменено със силата си от най-древните времена на човешката история с чаша червено вино. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти