Мъжката поетична вълна

Мъжката поетична вълна
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

Когато си влюбен, когато сърцето трепти в сгъстен ритъм, а температурата на душата се нагорещява като лава на изригнал вулкан, когато е тъмно и когато е светло, когато сме сами, когато чакаме, когато сме уплашени и когато сме тъжни, всички сме прибягвали до драскането на рими на последната страница от тетрадката или в любимото дневниче. В душите си, когато сме най-много себе си, всички сме поети, но малцина са тези, които успяват да бъдат поети и за другите.

Четейки, ние разпознаваме и опознаваме други светове, други души, и научаваме повече за самите нас. Това става само с поезията на истинските поети. И макар, че не е модна днес, поети слава Богу все още се раждат, и никак, ама никак не ги плаши това, а даже напротив – настървява ги да се борят срещу консуматорския ни делник и материалистичния ни празник. Това са малцина мъже и жени, за които словото е най-верният инструмент в опитите да победят материята и да спасят душата.

Наскоро от печат излязоха три много силни поетични книги на трима забележителни млади поети. Три коренно различни свята, в които има много любов, с различни цветове, с различна походка и различна усмивка.

"Птица в ключалката" на Ивайло Добрев е книга, която се чете бавно и по няколко пъти. Парадоксална, търсеща, бореща се, непримирима, пулсираща – това е книга, която търси божествеността на всекидневието, книга, която крачи с учудването, откривателството и вечното любопитство на мъдро дете и непораснал баща. Ивайло Добрев е един различен поет, който се бори със стереотипите в думите и понятията, в мисленето, в построения ни до болка живот. С лекота той руши логиката на фразите и се вълнува като дете от възможността да взривява инерцията на чувствата и живеенето чрез словото. Ще ви спечели с неочаквана образност и нахална красота.

"Стерео тишина" на Росен Карамфилов е опит "да се опитоми смелостта", както казва сам в покъртителния документален разказ в началото на книгата единственият и ужасно талантлив син на вечния Кольо Карамфилов. Непримирим като баща си, носещ неговия бунтарски дух и влюбчивост, неговата болезнена чувствителност и несводимост с дневния ред на битуването. В книгата на Росен ще доловите болката от порастването, ще бъдете докоснати и разтърсени от мъжеството да бъдеш различен, от силата на един раним и крехък млад мъж, който диша любов, пее любов, пише любов.

"Никол слиза по стълбите" на Димитър Ганев е личният ми фаворит в тройката аса. Това е дебютна поетична книга за Митко и втора след сборника разкази "Следобедите на ленивия любовник". Спокойно мога да кажа, че това са едни от най-изящните и мелодични стихове, които съм чела напоследък. В тях има една много характерна за автора им аристократична отстраненост от социалното, от всекидневното, от случващото се тук и сега.

Един много градски тип поет, който рисува с думи стаи, тела и светлосенки, изпълвайки със смисъл опитите по непостижимия абсолют на любовта. Това са стихове, които опияняват, карат те да мечтаеш, да си представяш и да въздишаш по неговата словесна красота.

Поетичните книги не са от най-продаваните в книжарниците, няма да ги намерите на щанда с препоръчаните заглавия, авторите им няма да попаднат в класациите по популярност, но без тях със сигурност сме по-бедни, по-семпли, по-квадратни, черно-бели и скучни. Защото поезията е от малкото сигурни начини да се осмисли света и да му се придаде една неподправена красота, за да стане по-приемлив. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти