"Мъжете не уважават достатъчно жените. Мисля, че е дошло време това да се промени“

v
Снимка: Getty/Gulliver

„Не споделям мнението, че ако една жена е хубава, тя непременно трябва да е и глупава. Затова в моите романи жените са интелигентни, красиви и могат да вършат нещата, които правят мъжете, и дори по-добре от тях. Но и не забравят за своята женственост“, казва един от най-прочутите автори на бестселъри в света.

Кариерата му започва в Холивуд през 1937 г., когато едва 19-годишен е нает да редактира чужди сценарии. Само 5 години по-късно талантът му превръща в шлагери на Бродуей три негови мюзикъла. През 1948 г. печели първия си "Оскар" за най-оригинален сценарий, а през 1959 г. - наградата "Тони" за мюзикъла "Червенокосата". Той успява да се задържи на върха на професията и на класациите в продължение на повече от 60 години.

В галерията ни ТУК можете да се насладите на най-незабравимите и прекрасни цитати от писателя

v
Снимка: Getty/Gulliver

Сидни Шелдън е роден на 11 февруари 1917 г. в Чикаго, щат Илинойс. Днес се навършват точно 101 години от рождението му. На 10 години продава първото си стихотворение за 10 долара. Учи в Северозападния университет, след което служи в американските ВВС до 1941-ва. Той е от малкото автори, попаднали в книгата "Гинес" като най-превеждан писател в света (на 71 езика в 180 страни) и в холивудската Алея на славата. Малцина могат да се похвалят, че са печелили най-големите награди в киното, театъра и криминалната литература. Плод на феноменалните му способности са 17 романа в над 300 милиона копия, 200 телевизионни сценария, 25 холивудски хита и 6 постановки на Бродуей.

Когато започва да пише брилянтните си криминални романи през 70-те години, още с първото си произведение "Голо лице" (1970) печели наградата "Едгар Алън По" за най-добър роман в жанра. През 1974 г. излиза "Другата страна на полунощ", който се задържа рекордните за времето си 52 седмици в класацията на бестселърите на в. "Ню Йорк таймс".

v
Снимка: Getty/Gulliver

Той диктува своите романи - до 50 страници на ден. На следващия ден редактира текста и така, докато не се съберат 1200-1500 машинописни страници. Понякога преписва романите си 12-15 пъти, а веднъж за целта му била необходима цяла година.

Почитателите му познават "Вятърните мелници на боговете", "Пясъците на времето", "Спомени от полунощ", "Отвъд полунощ", "Греховете на светците", "Лекарки", "Насън и наяве". Често главните герои в романите на Шелдън са жени - силни, красиви, способни да преодолеят много препятствия.

v
Снимка: Instagram

"Когато започвам да пиша, не знам накъде ще ме изведе сюжетът. Веднъж казах това пред сп. "Таймс" и още обясних, че се нуждая само от три думи, за да седна пред белия лист. "О, сигурно сте много мощен писател", беше тяхната реплика. Но това няма нищо общо с моята власт над словото. Започнах последния си роман с думите "жена, защита и адвокат" и оттам нататък нещата вървят сами. Просто ги следвам“, казва Шелдън и допълва: "Винаги знам коя е родината на моите герои. Затова обикалям света. Потапям се в живота и бита им, особено когато се налага да пиша нова книга... Спрях да чета от доста време други автори. Когато създавам образ и сюжет, не мога да възприемам нищо друго. Не искам да ми се влияе“.

v
Снимка: Instagram

В галерията ни ТУК можете да се насладите на най-незабравимите и прекрасни цитати от писателя

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква суперсила би искала да притежаваш?

Оферти