Създадено за Kärcher

Мултитаскинг у дома – как да балансираме между домашни и служебни задачи

Мултитаскинг у дома – как да балансираме между домашни и служебни задачи
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Работата от вкъщи се превърна от задължителна към желана. Много хора разбраха, че работейки от дома си, спестяват много време за пътуване от и до работа, могат да балансират по-лесно личните и служебните си задачи и се радват на по-добро качество на живот.

Ключът тук обаче е „баланс“, защото при лошо управление на времето може да се стигне до т.нар бърнаут от служебните задачи и липса на удовлетворение от невъзможността да се свършат всички домакински задачи.

Откъде идва това противоречие? Хем е по-удобно да сме си вкъщи, хем често в края на деня се чувстваме изтощени без реална представа дали сме свършили нещо качествено и в личен, и в служебен план.

Eто защо е много важно да подходите към организирането на времето си отговорно, дори да останете по пижама през целия ден. В крайна сметка имаме само 24 часа и трябва да вместим в тях какво ли не.

Задачата не е невъзможна за решаване с правилно планиране и мултитаскинг. Ето няколко различни начина да разпределите времето си добре:

Съсредоточете се само върху едно нещо, за да го свършите по-бързо

Мултитаскингът е по-скоро стриктно редуване на задачи, отколкото вършене на 2 неща едновременно. Второто често отнема повече време и резултатът е с по-ниско качество.

Затова мултитасквайте по правилния начин – разпишете задачите на лист и ги отмятайте методично една след друга, без да се разсейвате. Ако ще работите – работете един час сякаш нищо друго не съществува, дори да има куп за пране точно до крака ви.

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Когато приключите работата си, заредете пералнята и докато го правите, дори не вдигайте телефона, за да сте сигурни, че ще свършите задачата с пускането на пералнята качествено – без да забравите праха за пране например.

Техника Помодоро

Това е една от най-продуктивните техники за разпределяне на времето и е супер подходяща за съчетаването на задачи от служебен и домашен вид.

При Помодоро разделяте времето си на блокове от 25 минути с 5-минутни паузи, през които можете да правите нещо разтоварващо.

След всеки четвърти цикъл правете по една 10-минутна почивка.

Когато сте у дома, можете да използвате 5-минутните паузи за домакински задачи. Когато сте ги разделили на малки задачки, те отнемат горе-долу толкова. Стига да имате подходящите уреди, разбира се.

Например: 25 минути фокусирано работете по служебна задача. Не вдигайте телефона и не влизайте в социалните мрежи.

В 5-те минути за почивка почистете и измийте пода на стаята. Да, напълно възможно е да се вместите в това време с мултитаскинг уред за почистване FC7 на Karcher. Той едновременно обира едрите замърсявания и измива пода.

Спестявате времето за чистене наполовина, защото не е нужно първо да пускате прахосмукачка (не по-малко от 7-8 минути) и после да пълните кофа с вода и моп, за да почистите и с мокро (още 10 минути).

Всъщност и самият уред изпълнява по няколко задачи едновременно – четчици събират праха и по-едрите отпадъци в контейнер, а 4 въртящи се мокри валяка почистват пода. Дозирането на водата е съвсем прецизно, само трябва да напълните контейнера с вода и малко специален препарат за под.

Уредът работи на батерия, което го прави лесен за пренасяне между стаите, за да може да почистите навсякъде без затруднения. А и имате само пет минути за чистене, защо да ги губите в събиране и разпъване на кабели.

d
Снимка: Karcher

Другият основен плюс на уредите от серията FC на Karcher е, че нямате контакт с мръсотията, т.е бързо ще се върнете към следващия 25-минутен блок за работа или ще вдигнете телефона без да проблем, ако звънне (ето, и това е мултитаскинг).

Не се изкушавайте да правите по-големи блокове за фокусирана работа, защото ще се изморите прекалено и ще загубите бързо мотивация и вдъхновение.

Други домакински задачи, които можете да свършите за 5 минути, освен почистването на пода с Karcher FC 7, са: сгъване на сухи дрехи, пускане на пералня, слагане на месо за печене във фурната, почистване на кухненските плотове, подреждане на вещите в една стая. Когато  направите всичко това в 5-минутките си от 9 до 5, ще видите колко много всъщност сте свършили уж докато си почивате от работа.

d
Снимка: Karcher

Комбинирайте умствена и физическа работа

Много хора споделят, че когато се разхождат или вършат друго еднообразно повтарящо се физическо действие, успяват да намерят решение на сериозни проблеми в работата. Това не е изненада. Нашето тяло и ум функционират в симбиоза и понякога добрите идеи и лесни решения са на една разходка време.

Ако ви предстои важен, аналитичен разговор, помислете дали да не го проведете докато не почиствате пода. Лекото физическо натоварване ще ви помогне да избистрите ума си и да сте по-продуктивни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти