Може ли да сортирам и приятелите си по метода на Мари Кондо?

шампанско приятели нова година
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Всички говорят за метода на подреждане на Мари Кондо. Онзи, при който хващаш нещо в ръце, помисляш си „Това дали ме радва“ и ако отговорът е „не“, го хвърляш.

Можем ли да постъпваме така и с приятелите си? Да ги прегръщаме, да се пита „Ти мен радваш ли ме още“ и ако отговорът е „не“, да ги хвърляме в кофата. Образно казано, разбира се.

Всъщност въпросът с подбора на приятели е много особен. Свикнали сме да подлагаме на анализ отношенията си с партньора и евентуално с родителите, но сякаш от приятелите си можем да търпим всичко, защото...ами защото са ни приятели.

приятели
Снимка: Thinkstock

Това всъщност не е така. Трябва да сме достатъчно честни пред себе си и да си кажем, че да, в живота ни има хора, които ни карат да се чувстваме зле.

Които ни злепостяват, подценяват, използват ни за фон, за да изпъкнат и изобщо – наистина не ни карат да се чувстваме добре.

Или пък такива, които ни звънят само когато имат проблеми, изливат пред нас целия поток от негативизъм, който се намира в тях, а после ни забравят и във веселите моменти от живота си са с други хора.

Снимка: netinfo

Няма нищо срамно или осъдително в това да седнете веднъж сами със себе си и да оцените как ви карат да се чувствате хората в живота ви.

Но бъдете честни. Ако има такива сред приятелите ви, които умеят да ви посочат грешките (да, това не ви прави щастливи, но ви помагат), а в моменти на успех могат да се радват с вас, то сте ударили джакпота и за нищо не света не трябва да хвърляте тези приятели зад борда.

спор
Снимка: Thinkstock

Но всеки, който ви кара да се чувствате неудобно, потиска ви и ви кара да се чувствате по-малко човек, не е за вас.

И не е речено да скъсвате връзката си с тези хора на мига. Можете да излезете на една вечеря и да обсъдите нещата, които ви карат да се чувствате зле. Точно както бихте го направили с половинката си.

Да, вероятно ще изпитате неудобство, ще се засрамите, че никакъв приятел не сте, но в крайна сметка отношенията между хората понякога имат нужда от анализ и обяснение. Може човекът отсреща да не си е дал сметка, че ви действа така и да се промени, защото държи на вас.

приятели
Снимка: Thinkstock

А ако пък се разсърди, тогава е ясно – изхвърляте го. От живота си, не на боклука.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти