Може ли да се живее в пустиня?

Биляна Траянова

Колкото и невероятно да ни звучи, в пустинята Сахара живеят над 2 милиона души. Техните „луксозни квартали“ са в оазисите и около тях. Ако трябва да говорим за площ, то Сахара е с големината на САЩ, но огромната територия е незаселена, освен край сигурните водоизточници. Водата е гаранция за растителност, а растителността е необходимост, за да се изхранят стадата на пустинните обитатели.

Някога Сахара е имала друг облик. В доисторическите времена е била по-плътно населена. Вкаменелости и скална живопис, свидетелстват за присъствието, както на хора, така и на диви животни, включително антилопи, биволи, жирафи, слонове, носорози и брадавичести свине. Костените харпуни и останки от крокодили и хипопотами свидетелстват за съществуването на доисторически селища по бреговете на древни езера.

Днес нагорещеният пясък и прах, обикновено носят дневни температури над 40 ° C, а понякога и над 50 ° C. Това прави животът в тази пустиня изключително тежък.

Етническите малцинства обитаващи Сахара включват бедуини - арабски племена, живеещи в източните пустини и на Синайския полуостров, бербери на Сиуа, и нубийски общности, скупчени край Нил. 

Сахара се простира от Атлантическия океан на запад, Атласките планини и Средиземно море на север, Червено море и Египет на изток и областта Судан и долината на река Нигер на юг. Пустинята е част от територията на 11 държави и се разделя на много области: Тенере, Арабска пустиня, Либийска пустиня, Нубийска пустиня и др.

Флората на Сахара наброява около 1200 вида. Типът растителност зависи от водните ресурси в отделните части. В сухите области растат само сухолюбиви растения и лишеи. В подножията на планините виреят палми и подобни растения.

В най-сухите части не се развива никакъв живот, защото условията там са непоносими за всички форми на живот.

Въпреки негостоприемността на средата си, Сахара е дом на много животински видове, които са се приспособили към начина на живот в пустинята. Най-много са едногърбите камили, козите и скорпионите.

Бедуините в египетската част на Сахара са променили живота си значително в последните години, благодарение на туризма. Те вече не отглеждат огромни стада, а по - скоро търсят начини как да привлекат туристи.

Какво още ще разкаже египетската пустиня?

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти