Мощни слънчеви изригвания могат да предизвикат силни смущения и "Интернет апокалипсис"

слънчева буря
Снимка: iStock

Интернет може да бъде парализиран за седмици след голяма слънчева буря поради уязвимости в огромната световна мрежа от подводни комуникационни кабели. За това предупреждава компютърният специалист от Калифорнийския университет в Ървайн Сангетха Абду Джиоти, която оценява как космическото време може да повлияе на интернет инфраструктурата.

Електромагнитните колебания, причинени от интензивни слънчеви бури, не могат да навредят пряко на оптичните кабели, които съставляват гръбнака на интернет. Те обаче могат да изключат устройствата за усилване на сигнала, разположени по подводните кабели, които са необходими за поддържане на връзки на големи разстояния. Подводните кабели са не само по-уязвими от опустошителното космическо време в сравнение със сухоземните, но и по-трудни за поправка поради своята недостъпност.

Според астрофизиците вероятността през следващите десет години да се появи слънчева буря, способна да предизвика катастрофални смущения, е между 1,6 и 12 %.

слънчева буря
Снимка: iStock

Наред с потенциалните смущения в достъпа до интернет, подобни събития могат да предизвикат и широко разпространени прекъсвания на електрозахранването чрез претоварване на електрическите мрежи и да изключат GPS системите.

Една от най-мощните форми на слънчевата буря е изхвърлянето на коронарна маса - събитие, при което слънцето изхвърля в пространството облак от йонизирани частици и електромагнитни колебания, често в резултат на слънчево изригване. Когато изхвърлянето на коронална маса достигне земята, то може да предизвика смущения в магнитното поле на нашата планета, което от своя страна може да предизвика потенциално вредни електрически потоци в кабели, електронни устройства и електрическата мрежа.

Изхвърлянето на коронална маса през септември 1859 г. например предизвиква рекордна геомагнитна буря, която засяга телеграфните мрежи в Европа и Северна Америка - а връзката между тях е прокарана едва през предходната година.

„Мощна слънчева супербуря може да доведе до масивни смущения в интернет“ заключава в статията си професор Абду Джиоти.

“Вниманието, което обръщаме на тази заплаха и планирането на защитни мерки срещу нея, като нашите предварителни усилия в този документ, са от решаващо значение за дългосрочната устойчивост на интернет.“

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти