Моят първи полет сама

Моят първи полет сама
Снимка: Thinkstock

Въздушният транспорт се смята за най-безопасен и бърз в света. Сигурността на пътниците е висша ценност за всяка авиокомпания.

Въпреки това, много хора се страхуват или се чувстват стресирани и изнервени в деня на полета.

Днес Edna жена направи първия полет в живота си. Преди да се нареди за check-in, аз ѝ казах моето финално изречение за размисъл в самолета:

„Няма от какво да се страхуваш, когато летиш. Въздушният транспорт не е направен за смелчаци. Един истински авантюрист би тръгнал за Мадрид на стоп.“

Летенето в действителност може да се превърне в стрес и заради всички онези проверки, които ние понякога не оценяваме, но се правят единствено и само за нашата безопасност.

Ето няколко кратки съвета как да не се превръщаме в кълбо от нерви в деня на полета.

1. Не пътувайте с пластмасов куфар. Тези куфари са много красиви, леки и изглеждат много удобни, но истината е, че твърде лесно се чупят.

Освен това не събират много багаж. Твърде вероятно е вашият чисто нов лъскав куфар да издържи само на отиване.

2. Направете си списък на багажа и го опаковайте един ден преди полета. Нека този така важен ден да не се превръща в кошмар. За да съберете повече багаж в куфара, навивайте дрехите си на руло.

3. Дръжте всички необходими документи на лесно място. За препоръчване това да е джоб с цип. Не ги слагайте дълбоко в дамската си чанта, защото ровенето създава излишно напрежение при чакането.

4. Ако имате течности в ръчния си багаж, опаковайте ги предварително в самозалепващо се пликче. Не забравяйте, че трябва да извадите и техниката, която ще качвате с вас на борда.

5. След като в страницата на авиокомпанията пише, че е хубаво да сте на летището 2 часа преди полета, значи просто трябва да го направите.

Това се прави с цел да избегнете опашките и нервирането с наближаване на часа на излитане.

6. Ако няма удобен градски транспорт до летището, поръчайте такси няколко часа предварително, за да дойде на адреса в съответния час.

Така ще избегнете стреса около забавянето на такситата в неделен ден, трафик и др.

Ако например летите в 7 сутринта, поръчайте таксито от предната вечер, за да ви чака пред дома ви в такъв час, че да бъдете на летището в 5.

7. Не губете твърде много време в сбогуване на летището.

Колкото по-бързо свършите с процедурите преди качване на борда, толкова по-спокойни ще бъдете.

Ако пътувате за дълго и близките ви страдат като ви изпращат, дългият престой с тях може да подейства негативно на всички.

Още повече, ако останете с тях по-малко, те ще имат време да ви кажат само хубави неща, които ще ви успокоят и ще повдигнат духа ви.

8. Когато започне дългото обикаляне за оставяне на багаж и проверки, не се страхувайте да питате накъде да вървите.

Много често подсъзнателно си мислим, че ако питаме, хората ще ни помислят за глупави.

Не забравяйте, че същите тези хора също търсят посоката за съответния гейт и ако знаят, ще ви кажат.

9. Минали сте митническата проверка. Честито, вие сте готови да полетите! Сега пресметнете много добре оставащото ви свободно време за лъскавите магазини, защото те могат да са повод за изпускане на полета.

Не забравяйте, че вероятността да попаднете на нещо уникално, което е на разумна цена, е много малка. Така че ако нямате много време до полета, просто се отдайте на почивка и си хапнете добре.

10. Гледайте да сте на изхода (гейта) половин час, преди да го затворят. Така ще избегнете още един стресов фактор: опашките и тълпите от пътници с багаж в тесния самолет.

11. Когато се намествате на борда, бъдете спокойни, усмихвайте се и се извинявайте на хората, ако ви побутват. Така избягвате всякаква форма на агресивна реакция.

12. Когато седнете спокойно на вашето място, затворете очи и се съсредоточете върху дишането си.

Не спирайте да си мислите, че сте в безопасност. Представете си, че самолетът на който летите е едно чудо на техниката, с което ще стигнете до интересна дестинация за кратко време. Така страхът постепенно ще си отиде.

Усмихнете се и поздравете пътниците до вас, и няма да се чувствате сами.

13. Никога не си мислете, че ще ви стане лошо. Така само провокирате процеса. Ако имате проблеми по време на пътуване, носете си хапчета в ръчния багаж или вземете подходящи лекарства предварително. За да избегнете заглъхването на ушите при приземяване, пийте течности или дъвчете дъвка.

Спазвайте тези съвети и ще се радвате на лек и спокоен полет.

Готови за вашето първо самостоятелно пътуване? Bon voyage!

Автор: Ирина Митева

Прочетете още:

Страх от летене

В самолета – със стил и финес

С бебе в самолета 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти