Мога ли да имам сключени 2 трудови договора едновременно?

Мога ли да имам сключени 2 трудови договора едновременно?
Снимка: Thinkstock

Попитахте КНСБ дали работник, назначен на срочен трудов договор в една фирма, може да бъде назначен на допълнителен трудов договор в друга фирма с работно време до 5 дни или 40 часа месечно и повече.

Отговор:

Няма законова пречка работник, който е назначен на срочен трудов договор, да работи допълнително в друго предприятие по т. нар. външно съвместителство, стига да не се нарушава задължителната междудневна и седмична почивка, предвидена в закона.

Работникът (служителят) може да сключва трудови договори и с други работодатели за работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение, освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му договор по основното трудово правоотношение.

Допълнителният труд е забранен за работници (служители), които работят при специфични условия, и рисковете за здравето им не могат да бъдат отстранени или намалени - за работа при същите или други специфични условия, както и за работи, определени в закон или в акт на МС.

Максималната продължителност на работното време по договор за допълнителен труд заедно с работното време по основния договор при подневно изчисляване не може да е повече от 40 часа седмично - за непълнолетните работници, и 48 часа седмично - за останалите.

При изрично писмено съгласие пълнолетните работници могат да работят и повече от 48 часа. Писменото съгласие се дава на работодателя по допълнителния договор, като работното време се изчислява за не повече от 4 месеца.

Винаги при полагане на допълнителен труд работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна 12-часова и седмична 48-часова почивка. При сумирано изчисляване на работното време непрекъснатата седмична почивка е не по-малко от 36 часа.

Трудов договор може да се сключва и за работа през определени дни от месеца. Когато работникът работи при един работодател общо не повече от 5 работни дни или 40 часа в месеца последователно или разпокъсано, времето не се признава за трудов стаж.

Справка: Член 111, 112, 113 и 114 от Кодекса на труда.

Екипът на КНСБ

Прочети още:

Кога се сключва трудов договор на изпитателен срок

Как може бързо да се напусне работа

Има ли значение дали работя по трудов, или граждански договор?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти