Много съпруги, но само една истинска любов!

Биляна Траянова

Остават само няколкостотин метра, за да застанем лице в лице с един от най-големите архитектурни шедьоври в света и вече усещаме ускорения си пулс. Тадж Махал бележи с очарованието си деня на всеки, изминал дългия път от дома, за да дойде тук и да чуе красивата приказка за една голяма любов.

Тълпата тук никога не намалява. Милиони посетители всяка година идват тук, за да се пренесат в приказката за император Шах Джахан, построил красивия мавзолей  на брега на река Ямуна, за да увековечи любовта си към Мумтаз Махал – съпругата, дарила го с 14 деца.

Още като млад принц Кхуррам, син на император Джахангир, се жени за красивата принцеса Арджуманд Бану Бегум. През 1628 г. Кхуррам заема императорския престол под името Шах Джахан, означаващо „господар на света“, а съпругата му е наречена Мумтаз Махал -  „възвишената в двореца“.

Двамата били изключително близки. Винаги заедно взимали решения относно бъдещето на империята. Мумтаз Махал била четвъртата от седем официални съпруги, но единствена придружавала Шах Джахан при всички негови военни походи. Тя умира при раждане едва на 39-годишна възраст през 1631г. На смъртния си одър императрицата помолила своя любим да съгради нещо, с което да я почете.

След обявения двугодишен траур, започва строителството на неповторимата мраморна гробница.

За място на строежа е избрана голяма градина на брега на река Ямуна. Шах Джахан искал да подари на любимата си най-вълшебната гледка и я намерил точно тук. Другата важна причина за избора му бил факта, че мястото се виждало от дворците в Червената крепост, откъдето той можел винаги да вижда последния дом на любимата си.

Мавзолеят е строен в продължение на години, като в изграждането му са участвали 20 хиляди души, сред които най-добрите зидари, скулптури, занаятчии и краснописци от цяла Индия, Иран и Турция.

Главният архитект на строежа се казвал Иса. Куполът на Тадж Махал бил направен с форма на сълза, която според Иса била сълзата на Аллах. Главна помощница на Иса била Джаханара - най-голямата дъщеря на Шах Джахан. Бракът ѝ, сключен по политически причини, носил само нещастие на принцесата и в процеса на съвместната си работа между Джаханара и Иса се родила още една красива любов.

След 21 дълги години на труд Тадж Махал бил завършен. Той олицетворявал истинската и чиста любов на Шах Джахан към съпругата му, но и любовта на Иса към Джаханара.

Гледайте епизодите на „Без багаж“ - вече всяка неделя от 13ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

В двора си отглеждам.. скъпоценни камъни

Градът, в който хората мечтаят, въпреки бедността

Палмовото листо, на което е записана съдбата ни

Какво е да си майка на 108 деца

Боклукът за едни - съкровище за други

Недосегаемите: най-тежката карма

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти