Създадено за OmniBiotic

Митове и легенди за пробиотиците – кое е вярно и кое не?

Митове и легенди за пробиотиците – кое е вярно и кое не?
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Всички сме гледали не една реклама на пробиотици и поне веднъж в живота си сме попадали на такъв - дали на рецептата от личния лекар, по съвет на диетолог или за коликите при най-малките. Но замисляли ли сте се всъщност какво точно е пробиотикът и каква е глобалната му роля за организма ни?

Пробиотиците са култивирани здравословни бактерии и са сред най-добрите алтернативи за подобряване не само на чревното, а и на цялостното здраве на организма. Защо са полезни за имунитета ни? След като попаднат в червата, тези микроорганизми служат като своеобразен щит срещу колониите от патогени, които могат да ни засегнат. Те също така играят ключова роля за поддържане на качествено и пълноценно храносмилане, създават защитна бариера срещу инфекции и действат благоприятно срещу някои възпалителни процеси.

Знаете ли, че терминът „пробиотик" се превежда като „в полза на живота“? Може да си представите колко са важни тези малки бактерии. Точно заради огромното им значение, съществуват и много заблуди, свързани с тях, които сега ще разгледаме и ще развенчаем.

Здравият човек няма нужда от прием на пробиотици

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Представете си го така – ако живеехме на село,  отглеждайки собствените си култури в органична почва, далеч от фактори като замърсен въздух, химически добавки, пестициди и други токсини, на които сме изложени ежедневно, това можеше и да не е мит. За съжаление, обаче, ежедневието ни е изпълнено с неблагоприятни за чревната микробиома фактори. Кои са те? Всички храни, които жаргонно наричаме „джънк“, стресът, приемът на медикаменти, дори въздухът, който дишаме.

Това е пагубно за „добрите“ бактерии, обитаващи червата ни. Когато ги няма, те правят място за растеж на потенциални вредни бактерии, вируси и гъбички. Приемането на висококачествена пробиотична добавка ни позволява да възстановим добрите бактерии в червата и да поддържаме здрава чревна флора след това.

Имаме нужда от пробиотици, само ако приемаме антибиотици

Просто тогава е напълно задължително. Антибиотиците са много ценно откритие на медицината, което ни позволява да лекуваме редица заболявания. Но те за добро или лошо, са твърде силни и заедно с лошите бактерии, които ни разболяват, погубват и много от добрите бактерии, които обитават червата ни и играят роля във важни за организма ни процеси. Като приемаме пробиотична добавка с антибиотичното лечение (като например Омни-Биотик 10), ние възстановяваме броя на тези важни добри бактерии в червата си и с това намаляваме риска от свързани с антибиотици стомашни неразположения, вторични инфекции и дългосрочни здравословни предизвикателства.

Ако хапваме често кисело мляко, кисело зеле и други ферментирали храни, поемаме достатъчно пробиотици

В съвремието ни ще откриете редица пробиотични храни и напитки като кисело мляко, кисело зеле, кефир и т.н. Всички тези продукти се произвеждат в процес на ферментация, използвайки живи, активни бактерии. Въпреки това, има няколко неща, на които да обърнете внимание.

Например, бактериите, които се използват за процеса на ферментация, обикновено не са човешки бактерии. При киселото мляко, те са кравешки, т.е. не се установяват в червата и ги изхвърляме чрез изпражненията. Другият проблем с тези широкодостъпни храни е срокът им на годност – ако са престояли в магазина, преди да ги вземем, не е сигурно, че бактериите ще са все още достатъчно полезни. Пробиотикът следва да е достатъчно устойчив на стомашните киселини. Друго препятствие пред бактериите е преминаването им през киселата среда на стомаха, където биват „убити“ от стомашната киселина, особено тези, които са престояли дълго време преди прием. Разбира се, консумацията на нито една от тези храни не пречи и е съвсем възможно да проникне в червата и да има голям брой ползи, но не може да има ефекта на пробиотична хранителна добавка.

Всички добри пробиотици трябва да се съхраняват в хладилник

Пробиотиците не са хранителни продукти, които се развалят, те са живи бактерии, които са чувствителни към температура, светлина и влага и се нуждаят от храна, за да оцелеят. Ако просто поставим пробиотични бактерии в капсула и ги съхраняваме в хладилник, по никакъв начин не получаваме гаранция, че това ги поддържа живи, тъй като бързо свършват „храната“ си. За щастие, благодарение на новите технологии има т.нар. лиофилизация или „сушене чрез замразяване“ на бактериите, които помагат за запазването им за дълги периоди от време без нужда от охлаждане. Когато искате да ги използвате, просто разтваряте лиофилизирания прах във вода – така бактериите се рехидратират, т.е. пълнят се с храна чрез водата  и безопасно преминават през киселата стомашна среда и пристигат силни и жизнеспособни в червата ви.

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Пробиотиците с по-висок брой CFU са по-добри

CFU означава „Единици за образуване на колонии“ и измерва колко жизнеспособни бактерии има във вашия пробиотик. Големият им брой обаче съвсем не означава по-добър пробиотик. Това, което има по-голямо значение, е комбинацията от бактериални щамове в продукта, защото правилната им комбинация позволява да работят добре заедно като екип. Безполезно е да поглъщате милиарди от един конкретен или комбинация от няколко неработещи добре заедно щама.

С една дума – наблегнете не върху количеството, а върху качеството и по-точно не се оставяйте високите CFU да са ви водещи, а се фокусирайте върху ефикасността на механизма за доставка на вашата пробиотична добавка и дали има клинични проучвания, подкрепящи този продукт.

Всички пробиотици са еднакви

Представете си, че специалист по здравословно хранене или лекар ви е препоръчал да си вземете пробиотик. Какво следва? Стоите пред рафт с пробиотични добавки и умувате кой точно да купите.  Може да е този, който изглежда най-привлекателен или намален и да си тръгнете. Минават няколко седмици, през които вие чинно си взимате пробиотика всеки ден, но не виждате резултат. Не бързайте с изводите, че пробиотиците са „безполезни“, защото те просто не са еднакви.  

Изключително важно е бактериалните щамове в пробиотичната добавка да се комбинират по обмислен, научно подкрепен начин. След това комбинацията от щамове трябва да бъде тествана като цяло, за да се гарантира, че тези щамове работят добре заедно, за да се гарантира ефикасността на продукта.

d
Снимка: OmniBiotic

За оптимални резултати наблегнете на висококачествен многощамов и многовидов пробиотик. Особено сега, в разгара на вирусните и бактериалните инфекции, ви препоръчваме да търсите бактериални щамове с антивирусно действие, които биха могли да са полезни в периоди на високо вирусно натоварване. Именно такива са щамовете в най-новия продукт от семейството на Омни-Биотик – Omni-Biotic Pro-vi 5 с 5 бактериални щама, подбрани с цел да взаимодействат с различни вируси. Тези естествени за организма ни бактериални култури са обогатени с Витамин D, който допринася за нормалната функция на имунната ни система. Omni-Biotic Pro-vi 5 е изключително подходящ при високо вирусно натоварване и отслабена имунна система и се препоръчва, когато защитните сили на организма ни са под силно напрежение. Бактериалните щамове в състава му се срещат естествено в червата ни, което прави Omni-Biotic Pro-Vi 5 подходящ по време на бременност и кърмене.

Не съществува стопроцентова и утвърдена защита срещу вирусите и няма как само с помощта на един продукт да имаме оръжие срещу тях, но приемайки правилните пробиотични бактерии и витамин D, можем да подпомогнем ефективната функция на имунната система и намаляването на товара върху нея.

Omni-Biotic Pro-Vi 5 можете да закупите от по-добрите аптеки и онлайн на vedrashop.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти