"Мистерията на българските гласове" и "Киномания"

Мистерията на българските гласове
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световноизвестният хор "Мистерията на българските гласове" и филмът "Балканска мелодия" ще открият днес тазгодишното издание на "Киномания".

На 8 ноември в зала 1 на НДК ще бъде голямото завръщане на сцената на "Мистерията на българските гласове" с концерт с автентична българска музика, определяна от световните медии като "най-прекрасната музика на планетата" ("Сейнт Луис Поуст").

Веднага след концерта, ще бъде представена и музикалната лента, разказваща за откривателя на "Мистерията" Марсел Селие и съпругата му Катрин, които чрез собствената си любовна история откриват споделената си страст към музиката на България и Румъния.

Освен че издадените от него записи на "Мистерията" печелят "Грами", Селие дава на света и Георге Замфир, свирил филмовата музика на композитори като Мориконе с прочутата си пан флейта.

Филмът има номинация за най-добър документален филм на Швейцарските филмови награди от 2012 и е копродукция между Швейцария, България и Германия.

Наши копродуценти са "Агитпроп" и БНТ.

"Киномания 2012" ще премине под мотото "В сегашно време" и ще се случи в София от 8 до 22 ноември.

Над 50 филма в различни категории са подготвили организаторите. Сред тях са "Фестивал на Фестивалите", "Детски филми", "Класически удоволствия", "Екранизации" и "Кулинарно кино".

Специален фокус в програмата е Фестивалът на френското кино.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти