Мислиш ли, че е разумно да имам дете?

Майка дъщеря
Снимка: Unsplash

Обядвахме веднъж, когато дъщеря ми неангажиращо спомена, че с партньора ѝ обмислят „започването“ на семейство:

- Правим проучване! – каза тя полу-шеговито. – Мислиш ли, че е разумно да имам дете?
- Ще промени живота ти. – казах, опитвайки се да запазя тона си неутрален.
- Знам... – отвърна тя. – Край на спането до късно, край на спонтанните ваканции.

Но аз нямах това предвид. Погледнах дъщеря си в опит да реша какво точно да ѝ отговоря. Исках тя да научи онова, което никога няма да ѝ кажат на курсовете за подготовка за раждане.

Майка дъщеря
Снимка: Thinkstock

Исках да ѝ кажа, че физическите рани от бременността и раждането ще се заличат, но майчинството ще ѝ причини такава емоционална, сурова рана, която ще я направи уязвима завинаги.

Мислех си да я предупредя, че повече никога няма да може да прочете новините, без да се запита: „Ами ако това беше МОЕТО дете?“. И как всяка самолетна катастрофа или пожар ще обсебват съзнанието ѝ.

Как снимките на деца, които умират от глад, ще я карат да се пита дали има нещо по-лошо от това да гледаш как умира детето ти.

Огледах прецизния ѝ маникюр и стилен костюм, и си помислих как независимо колко изтънчена е тя, майчинството ще я редуцира до примитивното ниво на мечка, която защитава мечето си. Спешността в извиканото „Мамо!“ ще я накара да изпусне яденето върху най-ценните си кристални съдове на секундата, без дори да се замисля.

Трябваше да я предупредя, че майчинството ще я дерайлира професионално, без значение колко години е инвестирала в кариерата си. Може да успее да намери на кого да повери децата си, но все някой ден ще е на път за важна бизнес среща и ще се сети за сладката бебешка миризма. Тогава ще трябва да използва всяка капка лична дисциплина, за да не хукне обратно към къщи и да провери как е бебето ѝ.

Майка дъщеря
Снимка: Unsplash

Искам дъщеря ми да знае, че ежедневните решения няма да могат да бъдат вземани рутинно. Колкото и да е решителна в офиса, постоянно ще подлага под съмнение решенията си като майка.

Гледайки дъщеря си, искам да я уверя, че в последствие ще свали натрупаните килограми от бременността, но никога няма да се усеща същата.

И че животът ѝ, който изглежда толкова важен в момента, ще има по-малка стойност, след като има дете. Че ще жертва себе си на секундата, за да спаси децата си, но и че ще се надява за по-дълъг живот, не за да постигне целите си, а за да види как децата ѝ постигат своите.

Искам да знае, че белегът от секцио и лъскавите стрии всъщност са медали за храброст.

Връзката между дъщеря ми и партньора й ще се промени, но не така, както си го представя.

Ще разбере колко повече може да обичаш някой, който се сеща да сложи пудра на бебето и е винаги готов да играе с детето ви.
Трябва да знае, че отново ще се влюби, но причините за това ще й се сторят съвсем неромантични в момента.

Надявам се дъщеря ми да усети връзката си с жените, които в хода на историята са опитвали да спрат войната, предразсъдъците и шофирането в нетрезво състояние.

Да можех да ѝ обясня еуфоричната радост от това да видиш как детето ти се е научило да кара колело.

Да можех да ѝ опиша сърцатия смях на бебе, което пипа меката козина на коте или куче за първи път в живота си.

Бих искала тя да вкуси радост, която е толкова реална, че чак боли.

Учуденият й поглед ме кара да осъзная, че сълзи са напълнили очите ми. Накрая ѝ казах: „Никога няма да съжаляваш“.

Протегнах ръка към нейната през масата, стиснах я и се помолих тихо за нея, за себе си, за всички съвсем простосмъртни жени, които намират пътя си сред препятствията към това най-изумително призвание.

Дейл Хенсън Бурк

daughter
Снимка: Thinkstock

Още интересни статии, които да прочетете: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти