Мечтай, опитвай, наслаждавай се...

Мечтай, опитвай, наслаждавай се...
Снимка: Милен Стратиев/Личен архив

Нова Каледония - "докоснато от Господ местенце" по думите на първия европеец, стигнал дотук с мисията да прави търговия със сандалово дърво, спираща дъха комбинация от безкрайни и недокоснати плажове, кратери на угаснали вулкани, кристални води, пълни с разнообразни морски обитатели, богато разнообразие на представители на флората и фауната. С една дума - уникална!

С появата на първите мореплаватели и мисионери образът на островите бавно се променя през последните 250 години, картографирани за първи път от легендарния капитан Джеймс Кук.

Островите са сменяли принадлежността си към различни колониални държави като Британия и Франция и получили независимост през 1980 г.

Ето и малко статистика: Нова Каледония - население около 200 000 души, като по-голямата му част е съсредоточена на най-големия остров - Гранде терре или Голямата земя, останалите 20 хиляди жители са разпределени по останалите острови от групата.

Вулканични острови разположени в Южния пасифик, свързани 13 големи и 70 по-малки в група, дом на местното население от повече от 2500 години. Официален език - френски, валута - френски тихоокеански франк, но се търгува и с останалите световни валути.

Островите Нова Каледония са разположени западно от Фиджи, на север от Австралия и северозападно от Нова Зеландия, и включват островите: Гранде Терре, Айл оф Пайнс, Маре, Лифу, Оувеа, Айлс Белеп, с главен град Ноумеа наричан още Париж на Южния пасифик, където се преплитат безкрайни плажове, забележителни музеи, казина, пазарчета, ресторанти и  безмитни търговски зони...

Най-висока точка е планината Табвемасана с височина 1879 м, има много действащи вулкани, някои от които са подводни.

Достигането до островите е начало на запомнящо се за цял живот приключение, без значение по вода или въздух сте избрали да пътувате. Повечето острови са вулканични планини (много от тях все още действащи), покрити със смайващи джунгли и обградени от коралови рифове, където животинският и растителен свят спират дъха на всеки, имал удоволствието да ги посети.

Често са сполетявани от унищожителни урагани - наричани в южното полукълбо - циклони.

Рибарство и земеделие са основният поминък на местните, но туризмът е бързоразвиваща се индустрия, носеща значителни приходи в местната икономика.

Недокоснати и спиращи дъха плажове със сенки от палми и борове.

Гмуркане в Канумера бей, колоездене, турове през планински райони, риболов, плуване, сърфинг, посещения на забележителности като: артефакти от китолова и канибализма, екскурзии до вулкани, безгрижно излежаване на неповторими плажни ивици.

Каквото и да изберете на тези островчета, ще се наслаждавате на среда без стрес, без нощен живот, без суетата и забързаността на големите градове, ниска индустриализация, без wi-fi, обградени от естествена красота, където можете да се презаредите с енергия, срещи с местните хора и спиращи дъха моменти.

Да, да - толкова запомнящи се, че забравяте за фотоапарата и дори за селфи с телефона си.

Мечтай, опитай, наслаждавай се...

Автор: Милен Стратиев

Прочети още:

Санторини, слънце и любов

Кажи ни коя зодия си, за да ти кажем как пътуваш

Един ден на острова на удоволствията Шри Ланка

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти