Специално

Марго Фонтейн: да танцуваш балет до 67 за мъжа, който те е предал

e
Снимка: Getty

Съвкупността от нежност, грация, суета, въображение и емоция прави балета не просто танц. Прави го магия. Меко казано това изкуство е изящно и несравнимо. Балетът ни отвежда в един вълшебен свят, изпълнен с мечти, младост и красота. 

В невероятния си документален филм, част от разнообразните продукции на Marquee TV в ТВ платформата на EONТони Палмър ни представя историята на Марго Фонтейн-една от най-великите класически балерини на всички времена. Но това не е поредната скучна биографична история. Тази история ни разказва как най-известната танцьорка в Кралския балет на Англия е била измамена и предадена от най-близките си. За това как едно малко момиченце на име Пеги Хукам, израснало в Шанхай, казва на майка си, че един ден ще стане най-великата танцьорка в света. И за това как, въпреки че почти не може да ходи, на 67-годишна възраст тя все още танцува.

r
Снимка: gettyimages

Днес ще ви запознаем отблизо с магията, с която ни завладя Примабалерината на Кралския балет.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Марго Фонтейн е емблематична фигура в британския балет. Заедно с Нинет дьо Валоа и Фредерик Аштън, тя заема важна роля в оформянето на трупата. Особено известна е с изпълненията си в класиката, както и като музата на Фредерик Аштън. А танцовото ѝ партньорство с Рудолф Нуреев в края на кариерата ѝ, донася и на двамата световна слава.

Марго Фонтейн започва да учи балет на четиригодишна възраст в Илинг, Великобритания. През 1928 г. семейството ѝ се премества в Китай, където тя учи балет при руския балетен учител Джордж Гончаров. Живее в Китай в продължение на шест години. През 1933 г. се завръща в Англия, където започва да учи при Серфина Астафиева, а през 1934 г. постъпва в училището Sadler's Wells. 

e
Снимка: gettyimages

Още докато е ученичка, дебютира с балета на Vic-Wells и същата година прави своя солов дебют в ролята на младата Трегенис (The Haunted Ballroom на Дьо Валоа). Когато Алисия Маркова напуска трупата през 1935 г., Фонтейн поема много от ролите ѝ и развива чудесно партньорство с Робърт Хелпман в класическите балети. 

Тя достига върха на кариерата си, когато през февруари 1962 г. играе за първи път с Нуреев в "Жизел". 

Благодарание на Нуреев, Фонтейн открива нови възможности пред себе си, а партньорството им се превръща в едно от най-известните в историята на балета. 

Танцът на Фонтейн се отличава с перфектна линия и изискан лиризъм - качества, които се проявяват в ролите, създадени за нея от Аштън. Сред тях са Ондин, Пепеляшка, Хлоя, Маргарита и ролите в "Симфонични вариации" и "Почит към кралицата".

e
Снимка: gettyimages

През 40-те години на ХХ век Фонтейн има дълга връзка с композитора Констант Ламбер, която не води до брак.

През 1955 г. Фонтейн се омъжва за д-р Роберто де Ариас, панамски дипломат в Лондон. През първите няколко години от брака им на Фонтейн ѝ се налага да съчетава кариерата си на балерина със задълженията си на съпруга на дипломат. Бракът им обаче още в началото се основава на нестабилна почва поради репутацията на Ариас като плейбой и предполагаемите му изневери. В крайна сметка Фонтейн се оказва изключително вярна на съпруга си. Тя остава отдадена на брака си, въпреки всички житейски изпитания, през които ѝ се налага да премине. 
Фонтейн е арестувана, когато съпругът ѝ прави опит за преврат срещу панамското правителство. През 1965 г. съперник на панамския политик прострелва Ариас, който остава с квадриплегия до края на живота си.

Цената на медицинското обслужване на Ариас е причина Фонтейн да продължи кариерата си до 1979 г., когато е на 60-годишна възраст, въпреки че страда от артроза на стъпалото. 

След като се пенсионира, Кралският балет я удостоява с титлата Prima ballerina assoluta. Тя прекарва последните си дни в Панама, оставайки лоялна към Ариас отчасти защото е много отдадена на децата му, който той има от предишен брак. 

r
Снимка: gettyimages

Тъй като скъпите медицинските услуги за Ариас изцеждат до последната капка финансовата ѝ сметка, през 1990 г. Кралският балет организира специална "гала" в нейна полза.

Малко след смъртта на Ариас тя е диагностицирана с рак, който се оказва фатален.

Една от най-емблематичните връзка в живота на Фонтейн обаче си остава нейното приятелство с Рудолф Нуреев.

Въпреки многото разлики помежду им, Нуреев и Фонтейн отават близки приятели за цял живот. 

Двамата споделят и редица приключения извън сцената. През 1967 г. те са арестувани след представление в Сан Франциско, когато полицията нахлува на парти в Хейт-Ашбъри, на което са били поканени. 

Дори когато Фонтейн се мести във ферма за крави в Панама, те остават близки като разговарят по телефона няколко пъти седмично.

Нуреев плаща много от медицинските ѝ сметки за лечението на тежкото онкологично заболяване. А въпреки натоварения си график като изпълнител и хореограф, както и собствените си здравословни проблеми (той е ХИВ позитивен), все пак намира време да я посещава.

Примабалерината на Кралския балет Марго Фонтейн напуска този свят на 21 февруари 1991 г. в болница в Панама.

r
Снимка: gettyimages

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти