Малка история за едно голямо правило

Малка история за едно голямо правило
Снимка: Личен архив

Ще ви разкажа една малка история за една малка книжка и едно голямо и просто правило - да не забравяш да питаш себе си "А защо не?".

Ще ви разкажа и как се оказахме неправилни дебютантки в областта на детската литература, но всичко по реда си.

Откакто завърших гимназия - това беше в бурната 1997 г., пиша за вестник "Сега".

Вече над 18 години - ден след ден, текст след текст. Някъде по пътя станах и леля - отделен биологичен вид, и се абонирах за рафтовете с детски книжки. Те са залети с преводни заглавия и това си има логично обяснение, но първо за вдъхновението.

Когато обичаш, музата е лека.

Една хубава сутрин, до чашата с топло кафе, пристигнаха тъпърчетата. История с поука за четири мишлета и мече.

Книжката обаче получи истински живот под  четката на Моника Комарницка. Илюстрациите са магията в книжките за най-малките и е тъжно, че трудът на българските художници почти няма шанс на доминиран от преводни текстове пазар. Просто няма кой да инвестира в тях. Аз обаче си имам Мони - 18-годишната дъщеря на карикатуриста Христо Комарницки.

Мони се роди в зората на вестника и заедно с нас и него порасна. Разбирах, че расте по ръчно рисуваните картички за баща й. Така и двете един ден се запитахме - "А защо пък не?".

Мони създаде прекрасен свят - да прекараш през въображението си поредица от думи и да родиш от тях живи образи за мен е неразгадаемо тайнство. Бяхме готови с книжката още миналата година и тук идва мястото на програмата на културното министерство "Дебюти".

Всъщност това е една прекрасна програма, разбира се, недофинансирана, и ние паднахме жертва на критериите. Оказа се, че Мони е прекалено млада, за да дебютира като илюстратор на 17 години, а аз имам неподходящо журналистическо образование за автор на книги. Въобще - съмнителна двойка.

Всъщност от цялата история не ни остана твърде лош вкус - хората в министерството бяха доста позитивни, просто завихме към следващата спирка - финансиране през краудфандинг кампания.

Сега с помощта на приятели, роднини, да се надяваме - и с ваша помощ, се опитваме да съберем средства за издаването на книжката, за да не зависим толкова силно от издатели.

Ще мине ли пазарът без нашата книжка - категорично да.

Но защо пък да не го изненадаме с малка вълничка - създадена от нас за нашите деца книжка. Аз казвам да опитаме.

За да подкрепите Таня и Моника и техният проект  „Тъпърчетата и поспаланко“, посетете страницата за тяхната краудфандинг кампания тук

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти