Майсторството на Майстора

Автопортрет на Владимир Димитров - Майстора
Снимка: kustendil.bg

Крeмена Димитрова

Бързам да напиша този текст и да го споделя с вас, защото имам да ви кажа нещо много важно. То може да прозвучи на пръв поглед като поредното рекламно послание, но то не е, то е зов! Зов за споделяне.

Културното събитие на годината – експонирането на 300 картини на Владимир Димитров – Майстора на целия втори етаж на ремонтираната Национална художествена галерия, е на път да приключи със затваряне буквално и преносно на вратите под носа на всички желаещи да споделят това благоговение пред майсторството на Майстора. На два пъти организаторите на изложбата удължават срока за нейното провеждане. При небивал интерес и дълги опашки за билети, изложбата върви към своя край. На 14-ти октомври, неделя, картините ще отпътуват към депата за съхранение.

Налегната от куп задачи за изпълнение и десетки събития в личния ми културен календар, бях на косъм от това, нехайно и безотговорно, да пропусна едно от най-големите си естетически вълнения след посещението на Гугенхайм и МОМА през 2005-та.

Неделя следобед, аз и моя приятелка, също културолог, усмихнати и щастливи се нареждаме на опашка в Националния музей на българското изобразително изкуство (ако не знаете, че това е пълното име на галерията, която сме свикнали да наричаме просто Двореца).

Възпитано търпеливо изчакваме своя ред, въпреки изнервените и притеснени в блъсканицата за изкуство хора, които се чудеха как е възможно да чакаш повече от час, за да видиш нещо, за което се смята че ни принадлежи като културна памет и ценност.

Оставете това, но парадоксът е, че при този небивал интерес, галерията затваря врати точно в 18.00 часа, независимо докъде си стигнал с разглеждането. Простото обяснение – точно в този час се задейства СОТ. И, ако си чакал един час, за да влезеш, трябва да предвидиш минимум час и за разглеждане на спокойствие.

Иначе НМБИИ са се постарали да направят много добри каталози и албуми, та дори и книжка за оцветяване с репродукции на Майстора. И всичко това на много приемливи цени.

Самата изложба е брилянтно подредена, с мисъл, опит, разбиране и любов към Майстора, когото всички признават и приемат за Майсторът с голямо М. Изключително находчив избор за откриване на първата ни галерия след освежителния и наложителен ремонт! Но, нека все пак да можем да се насладим по-дълго на художника, когото обичат и разпознават като стил, сюжетика и колорит дори и неграмотните в тази държава.

След тази изложба си дадох сметка на какво се дължи майсторството на Майстора. И мога да го формулирам така -  скромност, дълбока любов към селото, корените и това, което ни прави уникални като хора. Защото в тези картини прозират душите на моделите, не само красотата им. Защото в неповторимия му и разпознаваем оригинален стил има толкова топлина и живот, че си тръгваш окрилен и пълен. Защото за времето си е бил абсолютен новатор в години, в които в Европа и Русия се развиват модерните течения на конструктивизма, концептуализма, кубизма, формализма, луминизма и други "изми".

Впечатляваща е и биографията на Майстора – тръгнал от бедно детство, само разчитайки на таланта си, той получава като дарение художествено образование, пътувания в чужбина, държавна работа и си спечелва дори меценат, който откупỳва всичко, което нарисува. Владимир Димитрова е бил и учител в Свищов, участвал и в двете Балкански войни (от там и цикълът му с военни картини).

За наше щастие и гордост наследството на Майстора не е пръснато по света, а е събрано и съхранено и ние можем да му се насладим. То е част от съкровищницата на духа и таланта, заради които не се срамуваме да се наречем българи.

И нека най-големите скептици идат и видят с очите си платната, за да се уверят, че Майстора не е само ябълки и круши и моми на полето. Неговите картини, уважаеми читатели, са материализиран дух.

В един от известните му автопортрети ликът на художника е отделен с ивица светлина от тъмния фон. Тази светлина е ореолът на майстора.

И той наистина свети.

*Редуциран вариант на изложбата "Майстора, цветето и вселената" можете да видите до 14.10.2012.

През това време ще се реди "Нова религия" на провокативния Деймиън Хърст, която ще остане до началото на декември. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти