Майка, съпруга и професионалист?!

Майка, съпруга и професионалист?!
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

Изкуството на Шанън Плъм особено ме вълнува днес, защото съм доста по-близо до темите и въпросите, които задават нейните филми и видео-пърформанси. Клишето за жена с ролки и пеньоар, държаща ревящо бебе не е само спомен от близкото ни минало и цитат от българските филми от 80-те.

Една малко над 40-годишна американка бърка дълбоко в този образ, изкарвайки на преден план неговата комичност и многозначност.

Ролите на майка и професионалист не се самоизключват, знае Шанън, и от съвместяването им може да се извлече много хумор и ирония. С тях мрънкането на всяка средностатическа жена и майка, че не й стига времето, се изпарява за секунди.

Като скорошна майка, която се опитва да поддържа културните си потребности и тренинга си на писане тук, знам колко права е Шанън Плъм, иронизирайки и показвайки всички нелепи ситуации, в които ни се налага да изпадаме.

Да готвиш за семейството и да отговаряш на имейли, пеейки приспивна песен на бебчо и клатейки с крак малката ревяща люлка например.

Или – да правиш фотосесия с прекъсвания за кърмене.

Парадоксалното ежедневие на една силна жена – майка и професионалист, е темата в най-новия пълнометражен филм на Шанън "Блондини", автобиографичен в основата си и много акламиран по престижните фестивали напоследък. Вижте филма и ще се убедите в правотата ми.

Коя е Шанън Плъм? Неслучайно я наричат "модерният Чарли Чаплин в рокля". Често тя ползва техниките на нямото кино в скечовете си, които сама записва с камера и изиграва всички роли.

Това са един вид one woman show, вдъхновени от немите филми на Бъстър Кийтън и Чаплин, историята на телевизията, американското кино и пърформанс.

Творбите ѝ се фокусират върху символите на домашния живот, модата, спорта и рекламата. Творчеството на Шанън е близко до провокативната поп култура, отразявайки събития като Олимпийските игри или модни дефилета например. Самата тя е на "ти" със света на модата, тъй като в ранната си кариера е била фотомодел и муза на световно известния фотограф Марио Соренти.

В скечовете и филмите на Шанън Плъм място намират пародии на лесно разпознаваеми социални стереотипи, типажи и категории.

Макар че е съпруга на известния кинорежисьор Джанфран (Blue Valentine, The place behind the pines), Шанън Плъм сама организира, менажира и финансира проектите си, и изиграва всички роли в тях.

Творбите на Шанън Плъм могат да бъдат използвани като урок по актьорско майсторство и пластичност на преобразяването

Със завидна лекота и само с няколко щриха тя е ту чистач на листа в парка, ту модна икона, ту опитващ да хване такси чиновник, ту състезател на писта, ту възрастна дама и т.н.

Гледайки нейните филми, имаш чувството, че тя може да изиграе всичко. И, обърнете внимание, без нито една реплика! Само с една перука или залепен мустак. Тя е смешна и експресивна и пленително честна към себе си и собствения си живот, който често превръща в обект на творчеството си.

Пълнометражният филм "Towheads" ("Блондини") изследва нейния личен живот и различните и понякога противоречащи роли на майка, съпруга и професионалист.

Историята е дълбоко смущаващата инфантилизация и изолация на една майка, която гледа две деца в Бруклин.

Филмът има редица награди, включен е в програмата на международни фестивали, включително фестивала New Directors/ New Films 2013, организиран от Музея за модерно изкуство (МОМА) и Линкълн Център, Ню Йорк и е откупен от МОМА за постоянната колекция на музея.

Можете да го видите в киносалона на НАТФИЗ, 24 април в 18 ч.

С посещението на Шанън Плъм стартира платформа на тема „Съвременното изкуство като начин на мислене“. Първата дискусия по темата ще бъде с участието на Катлийн Гончароф, куратор, арт консултант и отговорник за американското представяне на 50-то Биенале на изкуствата във Венеция, Шерил Хартъп, независим куратор и изкуствовед, Стефан Стоянов, куратор и собственик на галерия Стефан Стоянов в Ню Йорк, както и Шанън Плъм, които ще модерират срещата. Очаквайте специално интервю със Стефан Стоянов тук.

Шанън Плъм е първият представител от поредица американски звезди от сцената на съвременното изкуство, идва в България по покана на Фондация "Съвременно изкуство" във връзка с реализация на проект за представяне на американско съвременно изкуство в България.

Период на изложбата на Шанън Плъм - 20.04 – 07.05.2014 г. галерия Академия , НХА, официално откриване - 23 април 2014 г., 18.00 ч.
Отворена дискусия: Център за култура и дебат „Червената къща“, 24.04.2014 г., 14.00 ч.
Прожекция на филма Towheads /Блондини/- НАТФИЗ, 24 април, 18. ч.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти