Магическите води на Хърватска - Плитвичките езера, които вълнуват хората от цял свят

Магическите води на Хърватска - Плитвичките езера, които вълнуват хората от цял свят
Снимка: netinfo

Хърватска може да се похвали с много природни и културни забележителности, които допълват облика и на истинска Адриатическа перла.

Близостта на страната и до България и до Западна Европа я прави уникално място за прекарване на ваканцията, особено през летните месеци, пишат idi.bg.

Плитвичките езера са една от най-интересните и красиви дестинации в Хърватска. Езерата са обявени за Национален парк още през 1949 г., а 30 години по-късно – през 1979-та са включени в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство. 

Вижте повече снимки на езерата в галерията ни ТУК

Снимка: netinfo

Националният парк Плитвички езера се намира между Загреб и Задар и в него има 16 езера, водопади, необятни гъсти гори, в които живеят необезпокоявани редки видове птици, мечки, елени, вълци, елени и други диви животни. Това невероятно природно богатство се простира на площ от 300 кв. км., от които само площта на езерата е над 8 километра.

Интересно е, че в рамките на резервата надморската височина варира с цели 900 метра. Най-ниската точка е едва 380 метра над морското равнище, а най-високата – 1280 метра (връх Мала Капела). 

Снимка: netinfo

Плитвичките езера предлагат много и различни атракции за посетителите. Има десетки пешеходни маршрути и пътеки за любителите на трекинга и разходките, можете да се повозите на лодка в някое от езерата или да се насладите на приятен пикник. 

Плитвичките езера са невероятно място от гледна точна на физично-биохимичните процеси, които протичат там. Върху подводната растителност в езерата се образува естествена варовикова кора, поради което в местата, където езерата се преливат едно в друго се образуват естествени бентове. Така долината на река Корана се обновява и променя непрекъснато в невероятна каскада от езера, водопади и малки поточета. Под влияние на натрупващия се шуплест варовик при водопадите, дълбочината, големината, формата, та дори и броят на езерата постоянно се променят – една динамична екосистема, която удивява и вълнува туристите и посетителите на парка. 

Вижте повече снимки на езерата в галерията ни ТУК

Снимка: netinfo

Вижте повече снимки на езерата в галерията ни ТУК

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти