Любопитни факти за "Джулай Морнинг"

Традицията "Джулай Морнинг" е свързана с хипи движението от 60-те години, а България е единствената страна, в която празнуването на Джулай е запазено и до днес.

Джулаят като символ на промените

"Джулай Морнинг" възниква във Варна през 1986 г. като протест срещу комунистическата власт, който се изразява в символиката на вечната песен на "Юрая хийп". Посрещането на изгрева се възприема като едно ново и по-добро начало за бъдещето на първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.

"Джулай ивнинг" (July Evening) във Варвара

След падането на комунистическия режим младите хора променят смисъла на посрещането на първото юлско слънце и се отдалечават от хипарската идея или „старите хипари”. Именно основателите на движението решават да започнат да празнуват „ивнинга”, като се събират в черноморското село Варвара на 30 юни.

Джулай морнинг в планината

С годините традицията на "Джулай Морнинг" придобива все по-голяма популярност сред младите хора, които честват знаменитото утро най-вече на брега на Черно море. В някои населени места хората се събират и по поречията на реки и големи водни басейни.

Look At Yourself, 1971

Песента July Morning е третата поредна от албума на „Юрая хийп“ от 1971 г., Look At Yourself.

Снимка: netinfo

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти