Литература по време на пандемия: Защо изведнъж всички полудяха по "Декамерон"?

декамерон
Снимка: iStock

Нов тренд в социалните мрежи. Бестселър в книжарници по цял свят. Перлата в италианската литература. Споменът от часовете по литература в гимназиалните години. Класиката от 1353-та на Джовани Бокачо - "Декамерон".

Защо светът изведнъж реши да избърше дебелия прах по кориците на тази книга, прелисти я отново и я издигна в култ? 

Преди да правим финални заключения, нека първо си припомним съдържанието ѝ.

декамерон
Снимка: iStock

"Декамерон" е сборник с новели на италианския писател Джовани Бокачо. Сборникът е вдъхновен от едно трагично събитие - чумната епидемия във Флоренция през 1348 година. С това произведение авторът утвърждава жанра на краткия прозаичен разказ в европейската литература, а самият сборник е признат за шедьовър на класическата ранна проза. В следващите редове ви представяме и сюжета накратко.

В Италия по време на чумната епидемия във църквата „Санта Мария Новела“ на утринната служба се срещат седем млади дами. По време на небрежен разговор след това идва и предложението да избягат от града и от страшните гледки и мисли. Всички приемат идеята, но най-разсъдливата от тях отбелязва:

„Истина е, че мъжете са разумът на жените; без тяхното ръководство нашите начинания много рядко стигат до добър край.“ 

В този момент в църквата влизат трима младежи, които сред всеобщата бъркотия търсят като утеха да зърнат своите дами, а те и трите по една случайност се оказват измежду споменатите седем. Момичетата им споделят намеренията си, а господата от своя страна приемат с радост да избягат с тях.

декамерон
Снимка: iStock

Така постъпват по най-добрия възможен начин, по който могат да спасят живота си - бягат от грозните картини на чумата и се отдават на веселие. Въпреки че са млади мъже и жени, те не пристъпват границата на благоприличието. Има ред, а не хаос. Не прекаляват с нищо и се водят от разума.

Отиват на недостъпно място в извънградско имение в продължение на две седмици. Мястото е приказно, заобиколено от зеленина и прелестни градини. За да преминават вечерите по-забавно, всеки член трябва да разказва по една история. Темите са свързани със силата на съдбата, силата на човешката воля, любовни преживявания.

Сборникът съдържа 100 новели, разказани в рамките на 10 дни от десетте главни герои. Те варират от еротичното до трагичното, отчасти са остроумни и шеговити, съдържат ценни уроци, които ни поучават. 

декамерон
Снимка: iStock

Шедьовърът на Джовани Бокачо често се цитира и описва като надежден източник на информация за разпространението на чумата, която завършва с трагичен край за половината население на Флоренция през 14-ти век.

Нека обаче се опитаме да надникнем отвъд повърхността и да открием по-дълбоките послания, които авторът ни завещава.

Прилики между този сюжет и настоящата пандемия са очевидни (нямаме предвид цифрите, разбира се) - Нейно Величество самоизолацията. Но в случая е изключително важна етичната дилема, пред която нашите десет протагонисти са изправени, защото тя е много близка до нашата в момента.

Омагьосани сме от утопичното желание да изградим заедно по-добър свят отвъд руините на тревожната действителност.

Хубавата книга е верен и надежден спътник, особено в тревожни времена като тези. Може би именно "Декамерон" ще се окаже перфектното попълнение на вашия литературен списък точно сега.

Приятно четене!

Остроумни цитати от "Декамерон"

 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти