Лятото не си отива: до 35 градуса ни очакват през септември!

септември
Снимка: iStock

В началото на месец септември времето ще бъде по-топло от обичайното, предават от Darik News по информация от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 52 мин. и залязва в 19 ч. и 59 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 6 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 24 мин. и залязва в 19 ч. и 8 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 44 мин.

септември
Снимка: iStock

Фазите на Луната през месеца са: на 2 септември - пълнолуние, на 10 септември - последна четвърт, на 17 септември - новолуние и на 24 септември - първа четвърт.

На 22 септември в 16 ч. и 31 мин. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко, в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са изключително високи температури – около 40°, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат над нормата, която за равнините е между 18° и 21°, за високите полета – между 15° и 17°, а за планините – между 3° и 8°. Най-високите температури през септември ще бъдат между 30° и 35°, а най-ниските – между 5° и 10°.

Месечната сума на валежите в западните райони ще бъде около, а в източните – под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

ж
Снимка: iStock

В началото на месеца ще бъде по-топло от обичайното. В по-голямата част от страната ще се задържи слънчево, а над западните райони ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Около средата на първото десетдневие от северозапад ще прониква хладен въздух, температурите ще се понижат, но ще останат над нормата. Валежи и гръмотевични бури ще има на повече места в западната и централната част от страната, а в източните райони вероятността за валежи е по-малка. През последните дни от десетдневието ще преобладава слънчево време, не са изключени изолирани краткотрайни валежи, главно в планинските райони и в следобедните часове.

Второто деседневие от септември ще започне със сравнително спокойно време, температурите ще останат по-високи от обичайните за периода. Към 16-17 септември ще има по-значителни увеличения на облачността, отново вероятността за валежи е по-голяма в Западна България. Температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават, в източните райони ще останат над нормата, а в западните ще се доближат до обичайните за края на септември. През повечето дни от периода ще е относително сухо и спокойно. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има в началото, около средата и през последните дни от периода.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти