Създадено за

Летни рибни изкушения директно от Hell's Kitchen във вашата кухня

Летни рибни изкушения директно от Hell's Kitchen във вашата кухня
Снимка: Личен архив

Лятото се усеща във въздуха и на човек вече му се приисква да хапне нещо леко, вкусно и малко по-екзотично от обикновено. Ако нямате конкретна идея какво да бъде това ястие, ще ви спестим времето за търсене на рецепти в интернет и директно ще ви предложим нещо неустоимо – великолепно и изискано ястие с вкус на море.

Благодарение на Тоника от Hell's Kitchen ще разберете и как точно да го приготвите – лесно и достатъчно бързо, за да можете да изненадате близките си още тази вечер.

И така, днес на кулинарната ни сцена излиза рибата фагри – един все по-популярен и у нас деликатес. Фагри е риба с ненатрапчив вкус и плътно месо, а в рецептата на Тоника е комбинирана с редица други вкусове, които ще превърнат ястието в истински шедьовър.

Блюдото, което ще приготви Тоника (а и вие, надяваме се), е филе от риба фагри със сос биск от скариди, сотирани шарени чери домати, глазирано цвекло и полента с пармезан. А за да гарантира зашеметяващ резултат, тя се е доверила на съдове и уреди Tefal.

Първото, което трябва да направите, е да затоплите вода за полентата в по-малка касерола, след което започваме с приготвянето на соса, тъй като той отнема най-много време. В по-голяма касерола от многофункционалния комплект съдове от 20 части Tefal Ingenio Emotion на Tefal сипете малко олио и запържете мирпуа от лук, целина и моркови, плюс скилидки чесън, които няма нужда да режете на дребно, тъй като накрая сосът ще мине през блендер.  

Снимка: Tefal

Касеролите от комплекта Ingenio Emotion са изключително удобни за тази цел, благодарение на техните разнообразни размери, съвместимост с всички видове котлони и подвижни дръжки. Препоръчваме да използвате нож Tefal Ever Sharp, с който можете да режете и кълцате всякакви видове храна. Той разполага с калъф с вградено точило, за да е винаги остър и готов за работа. Запържете всичко до леко златист цвят и отстранете от котлона.

Снимка: Tefal

След това се добавят скаридите и се овкусяват с малко бял пипер и стрък мащерка. Прибавя се доматената паста, запържвате още малко и накрая гасите сместа с анасонова напитка. За разкош – фламбирате, но внимателно, защото пламъкът е висок! Така алкохолът се изпарява и остава само ароматът. Ако имате рибен бульон – добавете го на този етап. Ако не – може да сипете малко вода и оставяте всичко да се сготви на умерен огън.

След това се захващаме с полентата при пропорции 1:5 – половин литър вода за 100 г полента. За пълно удоволствие, към полентата ще има и добавка от пармезан и билки. Полентата е чудесна в комбинация с различни меса, сирена и масла, а може да я прибавите и към ястие с гъби.

Когато водата е готова, намалете котлона и започнете да добавяте полентата с лъжица, като бъркате сместа с някой от термоустойчивите прибори Bienvenue на Tefal – комплектът от 9 части е перфектен за ежедневно готвене. Целта е да постигнете кремообразна текстура. Добавете пармезан и масло и продължете да бъркате, а накрая добавете и щипка мащерка. Ароматът вече трябва да е наистина неустоим!

Снимка: Tefal

Друга част от гарнитурата е сотираното цветно чери, което овкусяваме с билки и чесън. Запържването на доматите е доста бърз процес – добавяте билките и чесъна, без да позволявате да загорят в тигана. Следва приготвянето на цвеклото – в тиган със съвсем малко мазнина слагате нарязаното на кубчета цвекло, гасите с вода и добавяте мащерка, а накрая – и масло, за да глазирате цвеклото.

Накрая е ред и на основния герой в ястието – фагрито. Осолете филето и го поръсете с бял пипер – внимавайте с количеството, защото вкусът му е доста наситен. В предварително сгорещена мазнина в по-голям тиган от комплекта Ingenio Emotion поставете рибата с кожата надолу и леко притиснете с шпатула, за да се изпъне и да стане хрупкава и равномерно запържена. Затова тиганът има топлинен индикатор Thermo-Signal™ –той променя цвета си, когато съдът достигне идеалната температура за започване на готвенето, за безупречно запичане.

Докато рибата се пържи, можете да блендирате соса – сипете го в блендера Tefal PerfectMix Cook – високоскоростен блендер с функция за готвене. След това го прецедете през цедка и добавете към него сметана.

Снимка: Tefal

И накрая е време за тържествения финал – подреждането на чинията. Направете канапе от полента, подредете парчетата фагри, отстрани сложете кубчета цвекло и шареното чери. Полейте леко със сос биск от скариди и добавете микрорастения – защото човек първо се храни с очите си и е чудесно, когато чинията пред вас изглежда красива. Завършете този шедьовър, като го поръсите с малко див лук.

Voila! Пред вас стои едно истинско съкровище, достойно за участие в кулинарно състезание. Момент – то всъщност точно в такова е участвало! Значи тази вечер спокойно можете да превърнете дома си в звездна арена, каквато е Hell's Kitchen, и вие да бъдете единственият и безапелационен победител. Бон апети на всички!

Необходими продукти:

Филе от фагри – 200 грама

Шарено чери – 100 грама

Доматена паста – 50 грама

Сварено цвекло – 3 глави

Полента – 200 грама

Пармезан – 100 грама

Мляко – 200 мл

Масло – 100 грама

Скариди – 200 грама

Шалот – една глава

Чесън – половин глава

Узо – 50 мл

Готварска сметана – 100 мл

 

Мащерка, босилек, див лук

Сол и бял пипер, зехтин

Микроси и ядливи цветя

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти