
Има ли по-сладък сезон от лятото? Времето, в което всички го караме по-леко и небрежно, дните са дълги, нощите – топли, а плодовете - в изобилие. Много от нас си мечтаят лятото да можеше да е тук целогодишно, но тъй като това няма как да се случи, по-добре да се възползваме от него сега, за да могат спомените да ни топлят през зимата. Когато говорим за лятото, едно от първите неща, за които се сещаме (след морето) са летните разхлаждащи изкушения.
Тежките ястия, на които сме свикнали през останалите месеци, през лятото отстъпват на свежи и леки рецепти, които едновременно разхлаждат и засищат. И в тях много често присъстват плодовете, разбира се – защото именно през този сезон те са в най-голямо количество и разнообразие.
И сега, на прага на лято 2025, когато температурите навън вече са над 30 градуса, ви предлагаме три страхотни идеи, в които плодовете ще ви освежат и ще ви изкушат с аромат, който носи цялата есенция на лятото в себе си. И трите са лесни за приготовление и не изискват много време, така че, запретваме ръкави и започваме с първата.
Прасковите са изключително вкусни плодове, които можем да ядем непрестанно. Сочни и сладки, те са вкусни както цели, така и под формата на нектар, който всеки от нас може да си направим сам вкъщи. За една голяма кана с нектар ви трябва 1 килограм добре узрели праскови с отстранени костилки. Поставете ги в сокоизстисквачка или ако нямате такава – в пасатор или блендер. Целите да получите гладко пюре от праскови, което дори можете да прецедите, за да е с максимално фина консистенция.
Добавете 1 пакет захар „Сладея“, сипете 4 литра вода и бъркайте, докато захарта се разтвори напълно. По желание можете да добавите сок от лимони, който ще запази цвета на напитката, а и ще добави още свежест. Можете да украсите с мента или друг вид зелени билки. За по-голям кеф, сервирайте нектара охладен, с кубчета лед. Ако искате да го запазите за по-дълъг период от време, го изсипете в чисти и сухи бутилки, затворете ги плътно и ги стерилизирайте за 10 минути. Разбира се, такъв нектар можете да приготвите и от други плодове – кайсии или круши например.
Помните ли този десерт от нашето детство? Нашите баби бяха майстори на тази рецепта и всяко дете обичаше да си хапва студено парче торта в най-големите летни жеги. Желираната плодова торта е модерна и днес и затова избрахме да ви я представим в нашата селекция от летни десерти. За нея ви трябват сезонни плодове, желатин, сок от бъз и захар.
Ето и точните пропорции:
- 450 мл сок от бъз
- 1 пакетче желатин (10 г)
- 4-6 с.л. бяла захар „Сладея“
- малини
- 1 праскова
- различни цветове грозде без семки
- къпини
Първо изсипете желатина в купичка и го залейте с 6 супени лъжици вода, което ще ви стигне за желиране на около 500 мл течност. Сложете сока в тенджера и добавете захар „Сладея“. Загрейте леко и добавете желатина, като бъркате равномерно, докато се разтвори. Свалете от котлона преди да заври. На дъното на силиконова форма за кекс изсипете малко желатин и я приберете в хладилник за 15-20 минути.
През това време си подгответе плодовете – нарежете прасковите на кубчета и разполовете зърната грозде. Извадете формата от хладилника и започнете да нареждате плодовете, а накрая залейте със сока с желатин. Отново приберете в хладилника и оставете вътре няколко часа. Накрая обърнете десерта върху поднос за торти и пак пъхнете в хладилника до момента, в който ще го сервирате.
Стигаме и до третата любима лятна рецепта, която обожаваме да пием не само когато сме в Испания. Според легендата испанците правели сангрия, за да оползотворят останалите плодове и вино преди началото на новата реколта. Едва ли са предполагали, че в днешно време сангрията ще се превърне в такъв световен хит.
Ето и как да си приготвите сангрия в домашни условия:
- 1 литър червено вино
- сок от 2 портокала
- 2 праскови
- 2 ябълки
- 5 супени лъжици бялата кристална захар „Сладея“
- 1 пръчка канела
- кората на 2 лимона
Изсипете виното в голяма купа или кана и добавете бяла кристална захар „Сладея“. Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори. Добавете сока от двата портокала и по желание - резени портокал. Нарежете прасковите и ябълките на малки парчета и ги добавете към сместа. Добавете пръчката канела и продължете да бъркате. Поставете каната в хладилника и извaждайте само при сервиране. Salud!
И не забравяйте, че каквато и лятна плодова рецепта да приготвяте, винаги е добре да имате под ръка пакет захар „Сладея“ - създадена да подслажда и да се услажда.