Летни битки: Хотел или къмпинг

Имаме ли нужда от 5 звезди, когато можем да спим под всички звезди на небето?
Снимка: Edna.bg

Велина Томова

„Къде ще ходим на море“ е въпросът, който може да раздели и най-задружната компания. Различните представи за лятната отпуска е карало и хора да се развеждат.

Хотел или къмпинг е голямата дилема на всяка лято. Удобството на 4-звездните комплекси или неповторимият дух на къмпингите с безброй звезди – над главата ти.

Всеки лагер има своите категорични доводи „за“ в защита на своята кауза и необорими „против“ другата.

Синтезирахме ги, защото ни е интересно да разберем вие от кои сте – от „кемпистите“ или „хотелистите“?

За и против почивката в хотел

„За“ заради удобствата, лукса и обслужването. След цяла година упорита работа, всеки заслужава спокойна почивка, с подсигурени възможно най-много удобства, за да не мисли за нищо друго, освен за почивката си.

Само когато оставиш битовите задачи като храна и почистване на други хора – любезният персонал на хотела, само тогава можеш да релаксираш наистина, отдаден на разнообразни развлечения, последвани от почивка в хладната и удобна хотелска стая.

Неслучайно услугите „ол инклузив“ са на такава почит. Предлагат да те разтоварят от всякакви грижи по изхранването и напояването по време на почивката, за да можеш да се насладиш изцяло на времето за себе си.

Против „хотелизма“ са именно тези т.нар удобства, които са широко рекламирани, но често не отговарят на истината.

Храната не е достатъчно добра или откровено разболява, гледката към морето винаги се заплаща допълнително, а развлеченията се изчерпват със стрелба с лък до кухненските помещения на хотела.

Никога не си сигурен какво ще получиш за почивката си и дали „200 м до морето“ не са всъщност 2 000 и да трябва да ползваш градски транспорт, за да се попечеш на плажа.

Цената за почивка на едно четиричленно семейство често е трудно постижима и вместо отпочинали, от морето се връщаме с кредити.

Ето защо, а и заради още безброй звездни причини, много хора са запалени кемписти. За тях замяната на четирите стени на дома с четирите стени на хотелската стая е абсолютно безмислено упражнение и затова се отдават от сърце на кемпизъм.

За и против почивката на къмпинг

Ще започнем с "против", заради вътрешното убеждение, че статиите ни не трябва да завършват негативно.

Голямото „против“ на ходенето на къмпинг, без значение дали на каравана или на палатка, е липсата на елементарни удобства.

Топлата вода и тоалетната в близост са наистина лукс. Удобното легло е мираж, защото всичко, което те дели от голата земя, е тъничко шалте или надуваем дюшек в най-добрия случай.

Храната трябва да си приготвяш сам, с подръчни средства, с минимум прибори. Ако пък искаш да имаш всички удобства, ти се налага буквално да строиш ваканционния си дом от нулата.

Пясъкът влиза навсякъде и в края на ваканцията си по-скоро изтощен от битката с природата, отколкото отпочинал.

Но именно близката връзка с въпросната природа е най-големият плюс на къмпингуването.

За 10 дни си припомняш, че можеш да живееш със съвсем малко и да си истински щастлив. Че не материалният лукс те кара да се усмихваш, а усмивките на приятелите ти. 

Не "ходиш" на плаж, защото всъщност живееш на плажа и виждаш морето във всичките му нюанси - от преди изгрев до след залез, нямаш нужда от фитнес, защото волейболът във водата е достатъчно натоварващ и единствените дрехи, от които реално имаш нужда, са банските. 

Къмпизмът е начин на живот – не само през лятото. Къмпизмът е умението да оцеляваш, но без застрашаващия живота елемент, защото цивилизацията е само на няколко километра разстояние.

Но е толкова хубаво да забравиш поне за няколко дни, че съществува.

Вие от кои сте? От хотелистите или от къмпистите?

Прочети още: От какво имаме нужда, ако ще ходим на палатки

Edna.bg благодари за гостоприемството на Каменица Кемп

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти