Летни арт изкушения в столицата

Редица картини на Златю Бояджиев ще бъдат показани в експозицията "Златю Бояджиев и Бараците", която ще остане в СГХГ до 1 септември
Снимка: Софийска градска художествена галерия

Крeмена Димитрова

Ето как, без да сме очаквали, зимата на нашето недоволство се превърна неусетно в лятото на нашето недоволство. Важното случващо се е на площадите и по улиците. Духът на младостта, свободата и морала вее българското знаме и крачи с дете, приятел или колега до себе си. Народът е буден и е по-трезв отвсякога, защото брани своята чест и име.

По време на Втората световна война, при обсъждане в парламента за съкращения в бюджета, във Великобритания постъпило предложение да се съкратят парите за образование и култура. Тогава Чърчил се изправил с гордата си и могъща осанка и изрекъл великото изречение: "За какво тогава се бием на фронта?" и отказал да бъдат ощетени културата и знанието. Този мъдър държавник е съзнавал, че именно те изграждат духа на нацията - и че те са голямата кауза, за която трябва да се воюва. Апропо, Чърчил е не само голям управленец, но и офицер в британската армия, историк, писател и художник.

Ето затова никой няма да ме упрекне, че по време на протести и гражданско недоволство ви предлагам именно култура. Сигурна съм, че изкуството ни прави повече граждани и повече хора. Затова следвайте ме в моя избор и съм сигурна, че няма да бъдете разочаровани!

Фестивал "Водна кула" – 19 - 23 юни – "Временно защитени пространства"
Защо са избрали това мото за тазгодишното седмо издание на феста организаторите обясняват така: "Защитени, защото имаме нужда да се чувстваме така, когато се събираме, за да се изразяваме свободно. Защитени от какво? Защитени от яростните сили на егото, бушуващи в обществото ни, от масовото невежество, водещо до нетолерантност и грубо отношение към по-деликатните въпроси на сърцето. Защитени от кого? От група артисти, мотивирани достатъчно, за да се съберат и творят заедно, от самата идея да се създаде фестивал на съвременните изкуства в градски условия, а не корпорация или бизнес, обвързан с капитализма. И на последно, но само по място – защо пространства? Защото имаме и времето, и желанието, и имаме нужда от мястото".

Над 100 артисти от цял свят пристигат у нас на 19 юни, за да се включат в най-мащабния форум на съвременното изкуство в България - "Водна кула". Фестивалът отново се фокусира върху изкуството на социална тематика, създадено за специални места в столицата – малко използвани или натоварени с особена история къщи, архитектурни паметници или пък сгради, предизвикали различни дебати в обществото.

Местата, в които артистите ще влязат и ще променят нашето усещане за тях са: Водната кула в квартал "Лозенец", Старата царска гара "Казичене", Подземието "Сердика" на бул. "Мария Луиза", бар "Хамбара", Музея за съвременно изкуство САМСИ и Музея на социалистическото изкуство. В сърцето на организацията на феста е неуморната Ния Пушкарова и сдружение "ИМЕ".

* Повече за програмата на ТУК.

"Малък сезон" – "Сфумато" – 26 юни – 6 юли
Тази година той ще се проведе в контекст на засилен "синдром на тревожност" поради кризите от всякакъв род. "Убедени, че артистизмът е активно човекознание, безусловна ангажираност със съдбата на човека и смисъла на неговия живот – поставяме като ос на фестивала голямата тема за изчезващата човечност.

Представяме си десет дни, наситени с десетки артистични акции от всички изкуства в защита на човечността като мярка; изследващи състоянието на човешкото във второто десетилетие на ХХI век. Акцент върху съдържанията. Акцент върху уникалния изказ на тези съдържания. Играта заради не-играта.

Очакваме интересни, собствени креативни идеи, задвижени въпреки отсъствие на условия и сигурност, които могат да бъдат показвани и незавършени, на етап от процеса. Не изключваме и словесни защити на бъдещи проекти, остроумно и енергично анонсирани пред аудитория" – думи на режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев, моторите и идейните родители на "Малък сезон".

Програмата на "Малък сезон" традиционно включва театър, музика, инсталации, изложби, дискусии и практическа работа за професионалисти по обявени предварително теми. Новото тази година са двете работилници:
* Ателие "Пулсиращият човек", водено от Асен Аврамов и Мила Искренова;
*  Дискусия "Героят на нашето време" върху предмета и предназначението на театъра днес.

* Очаквайте програмата съвсем скоро ТУК. Входът е свободен за 95% от акциите.

"От А до Z джаз фестивал" – 28-30 юни, в Южния парк 2, зад басейна "Спартак", фокус – латино музиката!
"A to JazZ Festival 2013 - America Latina" е с нова локация. Третото издание на ежегодния джаз фест на открито ще се проведе в Южния парк 2, зад басейна "Спартак" в последните три дни на месеца - 28, 29 и 30 юни. Музикалното джаз събитие на столицата е посветено на едно от най-значимите течения в музиката - латино джаза, а на сцената му ще свирят световни величия като двукратният носител на "Грами" Мишел Камило, саксофонистът на Тито Пуенте - Мич Фромън, бразилската дива Жандира Силва, както и кубинските "Dany Noel Latin Jazz Quintet". Организатори на "A to JazZ Festival 2013 - America Latina" са фондация "A to Z" и фондация "Америка за България".

За децата "A to JazZ Festival 2013 - America Latina" организира безплатни музикални класове по ударни инструменти и латино танци, водени от перкусионистката Лили Йончева и салса педагога Алфредо Торес. Местата са ограничени, поради което родителите, желаещи да запишат децата си за участие в един от двата уъркшопа, могат да го направят предварително на workshop@atojazz.bg. Имейлът трябва да съдържа двете имена на детето, годините му и желаният уъркшоп. Задължително условие е навършени 7 години. Образователната програма под надслов "Децата на София свирят и танцуват с A to JazZ" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2013 г.

* Повече за програмата и участниците ТУК.

Изложба в СГХГ "Златю Бояджиев и Бараците" – 13 юни – 1 септември
Изложбата отбелязва 110 години от рождението на художника и показва освен наличните във фонда на галерията платна и такива, специално предоставени от други регионални галерии, както и от частни колекционери. Организатори са Софийска градска художествена галерия и Галерията в Пловдив.

Експозицията се състои от две части – първата включва емблематични творби на Златю Бояджиев от различни периоди, а втората е посветена на приятелството му с Васил Бараков и Давид Перец, тримата известни като Бараците, и проследява както общия им път в изкуството, така и индивидуалното развитие на всеки от тях.

Ако досега не сте виждали картини на Златю Бояджиев, ще ви припомня, че по време на соца красяха кутията на шоколадови бонбони "Брезово", с които често черпихме за рождени дни. Масовата битова употреба на такива гениални творби като тези на Майстора и Златю Бояджиев, ако не друго - поне са оставили трайни визуални спомени.

Със сигурност характерният рисунък от четката на гения на художника, родом от Брезово, оставен както с лявата му, така и с дясната му ръка, ще го отличава и за лаици и за специалисти.

Това е изложба, която е от задължителните, и няма да ви разказвам какво можете да преживеете. Ще ви кажа само, че това е събитие, което събира публика от всички поколения и ако имате дете - е хубаво да го заведете, за да го приучите отсега на естетически вкус и национална гордост.

След София изложбата ще бъде показана в художествените галерии на Пловдив и Стара Загора.

И така, предложената схема е ясна – протести, изкуство, протести, изкуство... Докато гласът ни започне да звучи мощно и отчетливо, дори когато мълчим.

* Още снимки от изложбата на Златю Бояджиев можете да видите в галерията ни ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти