Лекарят на Златните момичета разкрива подробности за спорта, здравето и диетите пред Edna.bg

Лекарят на Златните момичета разкрива подробности за спорта, здравето и диетите пред Edna.bg
Снимка: Личен архив

Доктор Милен Димов е специалист по травмотология и ортопедия и лекар на Националния ансамбъл по художествена гимнастика.

Говорихме с него за силата, която се изисква да бъдеш сред Златните момичета на България и какъв труд, лишения и постоянство се изисква зад това:

Разкажете ни какво меню ни е нужно, за да бъдем шампиони? Каква храна консумират и каква трябва да избягват Златните момичета?

Продуктите в храната на състезателките не се отличават съществено от стандартните за нашата географска ширина – месо, риба, мляко, млечни произведения, плодове и зеленчуци.

Менюто им се съобразява в зависимост от това в какъв етап се намират т.е. дали са в състезателен или тренировъчен цикъл. Съответно се отчитат и индивидуалните нужди и особености на всяка една възраст, тегло и не на последно място как изглежда самата състезателка.

Принципно най-често в менюто са застъпени продукти с ниско съдържание на животински мазнини, балансирано присъствие на белтъци, въглехидрати и мазнини които са предимно растителни. В начина на приготвяне се предпочита минимална кулинарна обработка за плодове и зеленчуци и приемането им в натурален вид.

Как една гимнастичка поддържа формата си в съвършен вид, за да постига високи резултати в спорта?

За поддържането на оптимална спортна форма се изискват много качества на самия състезател - трудоспособност, максимално себераздаване, упорство в преследването на поставените цели, които трябва да бъдат правилно заложени така че състезателят да има една възходяща градация.

Постигането им води до удовлетвореност и вяра в собствените възможности, а колкото до перфектния външен вид, той се получава като вторичен ефект на огромната работа дадена в залата.

Снимка: Личен архив

Знаем, че в спорта една сериозна контузия може да се отрази значимо върху спортната кариера, в този ред на мисли как, колко време е необходимо след една такава пауза, спортистът отново да бъде във форма?

За съжаление травмите в професионалния спорт са чест и то неприятен спътник. Всяка една от състезателките, започвайки своето развитие, се сблъсква с многобройни травми за преодоляването на които е ангажиран екип от професионалисти - кинезитерапевти и лекари от различни специалности.

Конкретен отговор на този въпрос не е възможен тъй като всяка травма изисква индивидуален подход и съответно - различен времеви период, т.е. всяка травма е индивидуална, преценя се има ли загуба на обем на движение, процент на загуба на мускулна сила и обем. След спиране на интензивните натоварвания е необходим период на навлизане в същите високи обороти.

Много често, за да не се получава спад във физическата форма, състезателките продължават физическите натоварвания, разбира се, не със същата интензивност.

Снимка: Личен архив

Има ли противопоказания при различни фактори във физиката, за да бъдеш гимнастик? Като например ниско/високо кръвно, височина, сърдечен ритъм...?

За да си гимнастик, няма особености във физиката, които да ти попречат да си такъв. Разбира се, наличието на някои хронични и дегенеративни заболявания в напреднала фаза биха били невъзможни за упражняването на този спорт. Като на гимнастик можем да гледаме на всеки човек, правещ упражнения във фитнес зала до тези правещи упражнения за утринна гимнастика за поддържане на тонуса и подвижността на ставите си, така че, оказва се, че е спорт доста разпространен и популярен защото това което дава на хората е подобряване на мускулна сила и издръжливост, баланс и координация и заедно с това по - добро настроение и желание за живот.

Снимка: Личен архив

Може ли всяко дете да се превърне успешен спортист?

Не виждам пречки в осъществяването на това. При някои деца това би изискало повече време и усилия от страна на детето и на неговия треньор, но вярвам че при огромно желание и трудолюбие това би било възможно.

Ако човек не е спортувал активно в детството и юношеството си, късно ли е да започне да практикува такъв след 25, 30, 40 години... Как се отразява това на организма?

Категорично смятам, че не би било проблем започването на занимания със спорт на всяка възраст.

Снимка: Личен архив

Разбира се по - добре би било да има някаква двигателна култура и някаква минимална мускулна памет, но дори и без такава база може да се започне с едно минимално натоварване, правилно дозирано във времето. При поява на оплаквания от опорно-двигателния апарат нека да се пристъпи към консултация с лекар специалист и да не се прилага самолечение от типа „един познат ми каза“ или лечение в стил народна медицина.

Тези методи също са известни на колегите, но ще сте спокойни, че сте избрали правилния начин на лечение за конкретната ситуация.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти