Легенди за грях, любов и прошка

Калин Врачански и Теодора Духовникова в "Гарванът"
Снимка: Симон Варсано

Крeмена Димитрова

Огромна риба пада от небето, черен гарван идва всеки ден за една от душите на брат и сестра, Фреди Меркюри тайно посещава балетния ас Рудолф Нуреев с предложение, което ще промени завинаги представата за техния живот. Мистификации, скок в бъдещето и пирует в миналото, това е танцовата стъпка на трите камерни премиери, които се появиха в началото на 2013-та година. Общото между тях - силни и неочквани актьорски превъплъщения и изобретателна драматургия.

"Последната тайна на Фреди Меркюри" е първата пиеса на журналистa Ирина Гигова, с която тя признава дългогодишните си пристратия към музиката на Куин и личността на Фарух Булсара.

С тази любов са заразени и нейните съмишленици, въвлечени в приключението на театър "Възраждане". Режисьорът Съни Сънински е надмогнал ироничния си игрови подход към драматургията и тук е вложил целия си опит да възроди една рок легенда.

Решението му да раздели ролята на митичния Фреди между Анатоли Лазаров и Свежен Младенов е оправдано и оригинално. Единият влиза в кожата на магнетичния образ от сцената на шеметните и бляскави концерти, а другият пресъздава ранимата душа на твореца, за когото музиката е целият живот.

Един много вълнуващ спектакъл не само за феновете на Фреди и Queen, а за всички, които са любопитни да разберат какво се случва с живота на човек, дръзнал да се превърне в Бог чрез таланта си.

Другата изненада, която ви препоръчвам, е "Гарванът" в Tеатър 199 "Валентин Стойчев". Отново дебютна българска пиеса, написана от младата Калина Попянева, поставена детайлно и с разбиране от Бина Харалампиева, разказваща за живота на брат и сестра, изпъленени от звездната двойка Калин Врачански и Теодора Духовникова.

Предизвиактелството да изиграе сакат човек, прикован в инвалидна количка, е като детска игра за красавеца Калин Врачански. С тази си роля той за пореден път доказва, че отвъд мачовската му външност зрее един безспорен актьорски талант. Неслучайно Калин беше избран да изиграе Квазимодо в "Парижката Света Богородица".

В историята на "Гарванът" неговата задача е да изгради един доста сложен образ на брата, който обвинява, страда и мечтае. Брат и сестра са свързани и обречени да бъдат заедно и да не могат да бъдат с друг. Свързва ги нуждата, но и вината.

Подобен, но много по-въздействащ сюжет има в спектакъла "Паякът", чиито автори и режисьори са Димитър Димитров и Йордан Славейков. Там историята е за брат и сестра сиамски близнаци, отново обречени да бъдат вечно свързани, но готови да заплатят с живота си за възможността да бъдат свободни.

Най-сложен като композиция и сюжет е "Когато дъждът спря да вали" от Андрю Бовел, режисиран от Зорница-София Попганчева. Макар да идва от киното, Зорница-София показва завидни умения за работа с актьорите.

Неслучайно повечето роли в спектакъла на "Малък градски театър зад канала" са брилянтно изваяни и впечатляват с магнетизъм и драматичност. Шапка свалям на Пенко Господинов, Василена Атанасова и Ирини Жамбонас.

Историята е мрачна и апокалиптична, малко ала-Ларс Фон Триер. Действието прескача от минало в бъдеще и обратно без уговорки и уточнения и с това на моменти обърква разсеяния зрител.

Спектакълът изисква не само съсредоточаване в историята, но и доза стоицизъм, както и вкус към апокалиптичните и мрачни сюжети.

Нещо, което не е за всеки. Този, който дръзне обаче да вникне в детайлната история, ще разбере, че само прошката и любовта са смисълът на пътя ни в този, а и в онзи живот. Ако го има.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти