Легендарен бенд пристига у нас

Дизи Гилеспи (1917-1993) остава пословичен с виртуозната музика, която създава с емблематичния за него, изкривен нагоре, тромпет
Снимка: atojazz.bg

Организаторите на летния "A to JazZ Festival" с гордост представят "Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience". Бендът на един от най-невероятните джаз музиканти на XX век - американеца Дизи Гилеспи (1917-1993) ще представи в София музиката от афро-кубинския му период, допринесъл силно за развитието на латино джаза в Америка.

"Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience" е начело със стария приятел на Дизи и негов басист - Джон Лий и със специалното участие на кубинския перкусионист Мачито джуниър. Те ще свирят популярни пиеси като "Manteca", "Tin Tin Deo" и "A night in Tunisia", потапяйки ни в очарованието на богатото творчество на Дизи Гилеспи.

За първи път българските меломани ще могат да се докоснат до историята на афро-кубинския джаз и Дизи Гилеспи на 15 февруари от 20,00 часа в Зала 3 на НДК. Билетите за концерта могат да бъдат намерени до 31 декември 2012 г. на промоционални цени от 25 и 35 лв. ТУК и в касите на НДК.

Историята разказва, че Дизи Гилеспи се запознава с Чано Позо през 1947 г. чрез влиятелния кубински музикант Марио Бауза. Двамата остават приятели за цял живот, като заедно създават афро-кубинския джаз, който става изключително успешен благодарение на уникалните му ритми. Майсторството на Дизи Гилеспи се отличава във всеки изсвирен тон от неговия пословичен, изкривен нагоре, тромпет.

Групата "Afro Cubans" на кубинския перкусионист Мачито (формирана през 1940 г. и създала стила "Cu-Bop") има огромно влияние върху музиканти като Дизи Гилеспи. Той толкова много обича тази музика, че през 1975 г. кани сина на Мачито – Марио Грило, известен като Мачито джуниър, да се включи към бенда на Дизи за записването на една от най-забележителните джазови плочи в света "Afro-Cuban Jazz Moods".

Така, почти 40 години по-късно - Мачито джуниър съвсем естествено се присъединява към проекта "Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience" под крилото на Джон Лий - дългогодишния басист на Дизи и ръководител на легендарната група "Dizzy Gillespie Big Band".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти