ЛАБИРИНТОПИЯ – творческа резиденция в градска среда

ТЕАТЪР НА СЕТИВАТА СОФИЯ
Снимка: ТЕАТЪР НА СЕТИВАТА СОФИЯ

„Нощен музей, трамвай без ватман, стая на колекционер на картички или антикварен магазин, в който времето е спряло. Подлез и площадка, катерушки, покрив и балкон, дърво, поляна в парка и незабравим звук на флейта от съседния прозорец. Ще преминем през стаи, квартали, улици, паркове, канцеларии и забравени скрити кътчета, ще ги съпреживеем, преобразим и интерпретираме чрез методите на психогреографията и сетивния лабиринт. Ще ги споделим. Ще се промушим през тайната пукнатина на времето и реалността, за да навлезем в Мета-Града на Софийа – изтъкана дама от тънки нишки на познанства, спомени и светлина. Там движението е бавно или свръхзабързано, времето се движи с кръгообразна скорост и ни потапя в дълбочината на полу-свързания буден сън – този, в който манифестираш сам чрез въображението си! Всичко е възможно в този град – заек с часовник или пък парти на наскоро  починал  диджей…“

„Театър на сетивата София“ и „Център за нови градски утопии“  отправя покана за участие в тримесечен творческо-изследователски процес в градската среда на София. Ако си интуитивен градски изследовател, ако градът те вълнува  и си готов да се впуснеш в пътуване из неговите невидими измерения – минали, бъдещи,  настоящи и имагинерни ела да се срещнем там, където въображението и реалността се преплитат, където вътре и вън се сливат в едно, където изкуството става  живот, а животът - изкуство.

Проектът ЛАБИРИНТОПИЯ представлява артистична резиденция, целяща да въвлече група изследователи в необичайно творческо изследване на града и неговия креативен потенциал чрез методите на сетивния театър и психогеографията.  Целта на резиденцията е да развие и разшири творческите компетенции и методи на работа на участниците, като същевременно създаде платформа за обмен на познание и практики между интердисциплинарен екип от творци.

Селектираните участници ще преминат през безплатен творчески тренинг в методите на сетивния театър и ще станат част от изследователски процес, който използва тези методи както и теорията, и практиката на психогеографията. Ще изследваме градските пространства като потенциални сцени за трайна и ефимерна артистична намеса в публична среда. Ще споделяме и ще търсим визии за „града на бъдещето“ – все още невероятен и немислим (бихме искали по-зелен и по-творчески), като накрая ще представим публично резултатите от резиденцията под формата на интерактивно преживяване, въвличащо публиката в артистично взаимодействие.

ЗАКОГО Е РЕЗИДЕНЦИЯТА?

ПОКАНАТА е насочена към артисти, професионалисти и студенти, занимаващи се с архитектура, урбанистика, визуални изкуства, литература, театър и музика и които се вълнуват от поетичната метафизика на градската среда.

КАК ДА КАНДИДАТСТВАШ: ако усещаш, че можеш да посветиш време и творческа енергия в целия тримесечен процес, изпрати в срок до 31 март 2022 г. на info@sensorytheatresofia.com кратко представяне на творческия и на професионалния си опит, както и свободен текст от 1 страница на тема “Моите лични градски утопии – пространства, пътувания, срещи“.

ПОВЕЧЕ за методите на СЕТИВНИЯ ТЕАТЪР и на ПСИХОГЕОГРАФИЯТА:

Психогеографията е философско арт течение от средата на 20 век, което се свързва с влиянието на сюрреалистите и дадаистите, и разкрива нови възможности за изследване на влиянието на градската среда върху емоциите и поведението на хората.

Театърът на сетивата е съвременна форма на изкуство, която работи с екип от артисти и изследователи от различни сфери на дейност и създава интерактивен мултижанров спектакъл, като черпи вдъхновение и изгражда сюжетната си линия от самото пространство и контекста на ситуацията, в която се създава. Резултатът е имерсивно представление, в което публиката влиза самостоятелно в инсталация - тип лабиринт, става главен герой на случващото се и лично се среща с артистите, с които си взаимодейства творчески. Този вид пърформанс използва и стимулира всички сетива на публиката - зрение, вкус, осезание, слух и обоняние, като по този начин провокира в пъти повече асоциативното мислене и въображението на публиката, която се превръща в равноправен съ-творец на представлението.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творческо развитие“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти